TRAFİK KAZASI OLDUĞUNDA NE YAPILMALIDIR?

Trafik Kazası Olduğunda Ne Yapılmalıdır?

Sürücülerin bir çoğu yaşamları boyunca mutlaka bir trafik kazasına karışmış ya da şahit olmuştur. İngiltere de yapılan araştırmalar sürücülerden %79 unun kazaya müdahale etmek için durduğunu ancak %20 sinin ise bilgi sahibi olmadığı için kazazedelere zarar vereceği düşüncesiyle yardım etmekten uzak durduklarını ortaya koymuştur. Tatbiki öncelikle kaza yapmamak için gerekli bilgi ve becerilerin edinilmesi ve uygulanması gereklidir. Ancak buna rağmen her sürücü veya vatandaşın yaşadığı ya da şahit olduğu trafik kazaları olmaktadır. Bu durumda herkesin yapabileceği çok önemli şeyler vardır.Peki Trafik Kazası Olduğuna Ne Yapılmalıdır?Kısaca bunlardan bahsedelim.

Kaza yaşandıktan sonra yapılması gerekenler

Kaza olduktan sonra birçok sürücü kazazedelere bakarken dikkati dağılmakta ve yeni kazalara sebebiyet verilmektedir. Bundan dolayı bir trafik kazası yaşandığında yapılması gereken ilk şey trafik mahallinin güvenliğini almaktır. Arabanızda bulunan reflektör, ışıldak ve benzeri dikkat çekici objelerle bu durumlarda kullanılabilecek en iyi aletlerdir. Kaza mahallinin uygun bir uzaklığına yerleştirilen reflektörler yolda seyir halinde olan diğer sürücülerin dikkatini çekecek ve yeni kazalar önlenmiş olacak. Yolun güvenliğini almak maksadıyla kendi aracınızı da kullanabilirsiniz. Kaza mahallinin trafik akış yönüne göre gelen arabalar tarafında uygun bir uzaklığa arabanızı park ederek dörtlü sinyalleri açabilirsiniz.

Yardım İstenmelidir

Vakit kaybetmeden ACİL telefonlardan yardım istenmelidir. Telefonda olay kısa ve öz tanıtılmalı yaşanan bölge iyi tarif edilmelidir. Otoban gibi yerlerde kazanın yaşandığı yolun yönü çok önemlidir. Kaza yönünün de iyi tarif edilmesi gerekir. Örneği Ankara İstanbul arası otobanda yaşanan bir kaza tarif edilirken İstanbul yönünde mi yoksa Ankara yönünde mi yaşandığının bilinmesi Ambulansın daha kısa sürede kaza mahalline ulaşması için önemlidir.

Acil Servis (Ambulans): 112.

Polis İmdat: 155.

Jandarma İmdat: 156

Yangın: 110. Alo

Trafik: 154.

Elektrik Arıza: 186.

Gaz Arıza: 187.

Kazalının Durumunun Kontrol Edilmesi

Olay yeri güvenliği alındıktan sonra kazalıların durumu kontrol edilmelidir. Burada İlk Yardımın ABC si devreye girmektedir.

A. Airway: Hava yolu açıklığının değerlendirilmesi
B. Breathing: Solunumun değerlendirilmesi ( Bak-Dinle-Hisset)
C. Circulation: Dolaşımın sağlanması (Kalp masajı yapılması)

Kazalının havayolu kapalı, Nefes alamıyor veya nabzı atmıyorsa bu durumda yapılması gereken suni solunum ve kalp masajıdır. Ancak bu işlemi İlk yardım eğitimi konusunda bilgisi olmayan birisinin yapması kazazedeye daha fazla zarar verebilir. İlk Yardım konusunda bilgi sahibi olmayanların hastayı güvenli ve rahat bir pozisyonda yatırarak İlk Yardım Ekibinin gelmesini beklemesi daha uygun olacaktır. Kazazedenin bilinci kapalı ve şok durumunda ise kesinlikle herhangi bir içecek vs. verilmemesi gerekir.

İl Yardımla ilgili deyatlı bilgi için http://www.ilkyardim.org.tr/dokumanlar/Saglik-Bakanligi-Ilk-Yardim.pdf 

Acil Yardım Gelene Kadar Yapılacaklar

Hastanın durumuna göre kalp masajı ve suni solunum gerekiyorsa bilen kişiler derhal bunu yapmalıdır. Hastanın bilinci açık, solunum yolu açık, nabzı atıyorsa telaşlanacak bir durum yoktur ve sakin bir şekilde yapılması gerekenler yapılır. Kazazedeler yaşanan olayın etkisinde şoka girebilir veya ne yapacağını bilemeyebilirler. Bu sırada kazazedeler ile iletişim kurarak psikolojik olarak rahatlamaları, yaşanan şoku atlatmalarına yardımcı olunur. İlk Yardım ekibi geldikten sonra kazazedeler İl Yardım Ekibine teslim edilmeli ve kısaca kaza ve kazazedelerle ilgili bilgi verilmelidir.

Kaynak: www.mebilgi.com– Yazıya aktif link verilmeden, kaynak alınamaz!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir