Destekleme ve Yetiştirme Kursları 2021-2022

Yüzyüze eğitimin başlayacağı en kararlı şekilde ifade edildikten sonra eğitim öğretim çalışmaları da hızlandı. Pandemi sonrasında kesintiye uğrayan bir çok bakanlık faaliyeti yeni dönemde tekrar aktifleşecek. Milli Eğitim Bakanlığı, 8. ve 12. sınıflar ile mezun öğrencileri için DYK (Destekleme ve Yetiştirme Kursları) 2021-2022 eğitim ve öğretim yılı iş akışı paylaşıldı. Bu çerçevede Destekleme ve Yetiştirme Kursları e-kılavuzunu yayımladı. Buna göre Destekleme ve Yetiştirme Kursları Eylül’de Başlıyor.

Eğitim ve Öğretim yılı tamamlanmadığı için 7 inci sınıftan 8 inci sınıfa geçecekolanlar ve 11 inci sınıftan 12 inci sınıfa geçecek olanlar ile 12. Sınıf ve Mezun öğrenciler e-Kurs Modülü üzerinden öğrenci başvurularını yapabilecektir.

FYK İş Akışı

 

2021-2022 Destekleme ve Yetiştirme Kursları e-Kılavuzu’ndaki Açıklamalar

 1) e-Kurs Modülüne Giriş: https://mebbis.meb.gov.tr adresinden Kullanıcı Adı ve Şifrenizi giriniz. Açılan  modüller içerisinden e-Kurs modülüne tıklayınız.

 2) Kırmızı ok ile işaretlenmiş alana tıklayarak mevcut yetkilerinizi görebilirsiniz. Eğer birden fazla okulda göreviniz varsa bu kısımdan diğer yetkili olduğunuz okullara geçiş yapabilirsiniz. Bu kısımdaki yetkiler fiili görev yeri bilgilerinize göre MEBBİS sisteminden otomatik olarak getirilmektedir. Eğer bu kısımda görevli olduğunuz diğer görevleri göremiyorsanız il/ilçe MEBBİS yöneticilerine başvurmanız gerekmektedir. e-Kurs modülündeki öğretmen, müdür yardımcısı ve müdür yetkileri MEBBİS sisteminden otomatik olarak alınmaktadır.

3) Kurs İşlemleri menüsüne tıklayınız.

4) Kurs İşlemleri ve Rapor menüleri karşınıza çıkacaktır.

 5) Kurs işlemleri menüsü altında Kurum Kurs Talep İşlemleri, Ders Sınıf Şube Kontrol, Öğretmen Kurs Başvurusu, Kurum Öğretmen Başvuruları, Sınıf Tercih Listesi, Öğretmen-Öğrenci Tercihleri, Öğrenci Arama, Öğrenci Tercih Listesi, Kurs Planlama İşlemleri, Kurs Onay İşlemleri, Kurs Öğrenci İşlemleri, Öğrenci Nakil İşlemleri, Toplu Devamsızlık Girişi alt menüleri bulunmaktadır.

 6) Rapor menüsü altında Günlük Kurs Raporu, Genel Kurs Raporu ve Eğitici Aylık Puantaj alt menüleri bulunmaktadır.

KURS İŞLEMLERİ ALT MENÜLERİNİN KULLANIMI

 1) Kurum Kurs Talep İşlemleri: Okul/Kurumun bünyesinde kurs açılması için Bakanlığın belirlediği tarih aralığında kurs talebinde bulunulması gerekir. Kurum Kurs Talep İşlemleri menüsüne tıklanır. Eğitim Yılı bölümünden aktif eğitim dönemi seçilir ve Sorgula butonuna basılır. Ders Listesi bölümünden kurs açılması istenilen dersler seçilir. Seçilen dersler sağ tarafta görülebileceği gibi istenilen dersler listeden çıkarılabilir. Kurs Açma İsteğini Onaylıyorum kutucuğu işaretlendikten sonra kaydet butonuna basılarak kurum/okul müdürlüğü kurs talep işlemi oluşturulur, akabinde kurs merkezi tarafından açılması planlanan  kurslar İl/İlçe Millî Eğitim Müdürlükleri onay ekranına düşer.

2) Ders Sınıf Şube Kontrol: Bu menü altında Eğitim Yılı bölümünden aktif eğitim dönemi seçilerek sorgulama yapıldıktan sonra hangi sınıf seviyesinde hangi derslerden kurs açıldığı kontrol edilebilir.

3) Öğretmen Kurs Başvurusu: Bu menü okulunuz öğretmenleri tarafından kurs başvurusu yapmak için kullanılmalıdır. Aktif eğitim yılı seçildikten sonra Kurs Verilebilecek Kurum Seçimine tıklanır. Seçtiğiniz Okul, Ders ve Sınıf seviyeleri bölümünden başvurulacak ders ve o derslere ait sınıf seviyeleri seçilir ve Kaydet butonuna basılır. Eğer öğretmen tercihi dışındaki kurumlarda da kurs görevi almak istiyorsa Tercihlerim dışında da kurslarda görev almak istiyorum yazan kutucuğu işaretlemelidir. Alt bölümde seçilen okul, ders ve sınıf seviyeleri kontrol edilebilir ve istenilen ders, sınıf seviyesi ve kurum listeden çıkarılabilir.

Ücretli öğretmenlerin başvuruları e-Devlet üzerinden yapılacaktır. İlgili kurum müdürlüğü e-Kurs modülünden öğretmen talebi bulunması halinde bağlı olduğu il/ilçe Destekleme ve Yetiştirme Kursu komisyonu eğitici atamasını gerçekleştirecektir.

 4) Kurum Öğretmen Başvuruları: Bu alt menü ile kurumunuzdaki hangi öğretmenin hangi dersten ve sınıf seviyesinden başvuru yaptığını ilgili Eğitim Dönemini seçerek görebilirsiniz. (Tercihlerim dışında da kurslarda görev almak istiyorum kutucuğunu işaretleyen öğretmenler il/ilçe komisyonları tarafından öğretmen ihtiyacı olan okul/kurumlara görevlendirilecektir.

 5) Sınıf Tercih Listesi: Bu menüyü kullanarak hangi sınıf seviyesinde kaç öğrencinin hangi dersi tercih ettiğinin sayısal verilerine ulaşabilirsiniz. İlgili Kurs Dönemi ve Sınıf Seviyesi daha sonra Ders seçilerek öğrencilerin seçtikleri öğretmenler liste şeklinde görünür.

 6) Öğretmen-Öğrenci Tercihleri: Bu menüde ilgili Eğitim Dönemi seçilerek öğretmenleri tercih eden öğrenci sayıları ve öğrenci bilgilerine ulaşabilirsiniz.

 7) Öğrenci Arama: İlgili Kurs Dönemi seçildikten sonra Öğrenci No veya T.C. Kimlik No girilir ve Sorgula butonuna tıklanır. Bu yolla öğrencinin kurs bilgilerine ulaşılmış olur.

 8) Öğrenci Tercih Listesi: İlgili Kurs Dönemi seçildikten sonra Sınıf Seviyesi seçilerek o sınıf seviyesindeki öğrencilerin hangi dersten hangi öğretmeni tercih ettiklerinin bilgisine ulaşabilirsiniz.

 9) Kurs Planlama İşlemleri: Kurs Planlama İşlemleri menüsüne girilir.

a) +Yeni Kayıt butonuna basılır.

b) Açılan sekmede Sınıf Seviyesi, Kurs Adı, Kurs Tanımı, Öğretmen Seçimi, Kurs Yetkilisi, Haftalık Saat, Kontenjan, Başlama ve Bitirme Tarihleri Hemen altındaki kutucuklardan uygun olanlar seçildikten sonra sağ alt köşedeki Kaydet butonuna basılarak açılacak olan her kurs (ders) için bu işlem tekrarlanır. İlçe Komisyonu tarafından öğretmen görevlendirilecek ise okul/kuruma öğretmen görevlendirilmesi yapıldıktan sonra kurs planlama işlemlerine devam edilir. Not: Yaz döneminde açılan kursların süresi 4 haftadan az 8 haftadan fazla, yıllık açılan kursun süresi ise 16 haftadan az, 36 haftadan fazla olamaz. Not: Eğer kurs ile ilgili öğretmen ihtiyacı varsa Öğretmen İhtiyacı Bildir kutucuğu, yarıyıl tatilinde ders yapılacak ise 15 Tatilde Ders Yapılacak kutucuğu işaretlenir.

c) Kurs Planlama İşlemleri bölümünden Ders Planı sütunundaki takvim simgesine tıklanır.

d
) Açılan sayfada öncelikle Eğitici Seçimi bölümünden ilgili kursun öğretmeni seçilmelidir. Kursun yapılacağı günler seçilir ve o kursun ders saatleri girilir ardından Günlük Ders Planını Kaydet butonuna tıklanır. Kurs planının diğer haftalara da uygulanması için mutlaka Günlük Ders Planını Haftalara Uygula butonuna tıklanmalıdır ve son olarak Ders Planı Tamamlandı butonuna tıklanır. Kurs planı tamamlandıktan sonra ilgili kurs, Kurs Öğrenci İşlemleri sayfasına düşer.

e) Açılması planlanan kursa öğrenci eklemek için Kurs Planlama İşlemleri menüsünden Öğrenci Ekle butonuna tıklanır.

f) Açılan bölümde ilgili kursa eklenmek istenen öğrencilerin isimlerinin yanındaki kutucuklar işaretlenir ve Kaydet butonuna basılır. (Eğer sınıfa özel eğitim öğrencisi eklenecekse özel eğitim öğrenci listesi bölümüne tıklanarak aynı işlem tekrarlanmalıdır.

g) Kurs Onay İşlemleri menüsüne tıklanır. Açılması planlanan onay sürecindeki ilgili kursların yanındaki kalem sembolüne tıklanıp kaydet butonuna basarak onay verilir. Kurs İl/İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü onayına düşer.

Not: Kurs açma ve kapatma onay işlemleri sadece Kurs/Okul Müdürü yetkisi ile yapılabilir.

Not: Ders planı eksiksiz bir şekilde oluşturulmuşsa kırmızı yıldız işareti otomatik olarak kalkar ve bu kurs onaya sunulmaya hazırdır. Aynı onay işlemleri Kurs Kapatma Onayı verirken de mutlaka yapılmalıdır.

e-Kurs kullanım klavuzunu buradan indirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir