Son günlerde artış gösteren ve acı kayıplara neden olan yangın olaylarının tekrarlanmaması için sorumlular tarafından alınması gereken önlemlerden bahsetmek istiyoruz. Amacımız önlenebilir bir olay olan yangınların engellenmesi için özellikle sorumluluğu bulunan yöneticilerin bu konudaki eksikliklerinin farkına varmalarını sağlamaktır.
Toplum tarafından kullanılan kamusal alanların yöneticilerinin görevlerinin başında sorumlu bulundukları binaların eksikliklerini tespit ederek gerekli önlemleri almak gelmektedir. Bu binaları kullananlara zarar veren olayların başında gelen yangınlarla mücadelenin en etkin ve güvenilir yolu nedir? Acaba yangın olayı ile karşı karşıya kalmamak için yapılabilecek bir şeyler var mı?
Kaderine terk edilmemiş her bina için yangınla mücadele etmenin birtakım yöntemleri elbette var. Bunlardan birincisi; Yangının çıkmasının önlenmesidir!
Başlayan bir yangının söndürülmeye çalışılmasından daha kolayı yangının çıkmasını önlemek yani yangını başlatacak nedenleri ortadan kaldırmaktır. Yapılması gereken öncelikli çalışmalar da bu aşamada gelir. Peki, yangını başlatacak nedenler neler olabilir ve biz bunu önlemek için neler yapmalıyız.
Yangınların Tümüyle Önlenmesi Mümkün
– Yanıcı malzemeleri mümkün olduğu kadar kamu binalarında az kullanmalı ve tutuşacak malzemelerin depolandığı alanları kontrol altında tutmalıyız.
– Duvar, tavan, yer döşemeleri vs. yanacak malzemeler kullanılarak yapılmamalıdır.
– Yangını başlatacak kıvılcımın kaynağı olabilecek sebeplere karşı önlem alınmalıdır,
– Bu sebeplerin başında kontrolsüz ve bakımsız elektrik tesisatları gelmektedir, mutlaka yetkili kişilerce elektrik tesisatlarının yıllık periyodik kontrol ve bakımları yapılmalı ve proje harici ek tesisatlardan kaçınılmalıdır.
– Isınma amacıyla kamu binalarında elektrikli ısıtıcılar kullanılmamalı ve kazan dairelerinin de bakımları mutlaka takip edilmelidir.
– Bina içerisinde sigara kullanımına izin verilmemeli ve özellikle çöp kutularını tutuşturabilecek sebeplere dikkat edilmelidir,
– Mutfaklarda kullanılan tüm makineler bakımlı olmalı, ocaklar ve bacaları temiz tutularak tutuşmayı kolaylaştıracak ortamlara engel olunmalıdır.
Yukarıda bahsettiklerimiz yangının çıkmasını önlemek için takip edilmesi gereken bir takım şartlardı, bu önlemlerin alınması durumunda herhangi bir olayın yaşanma ihtimali oldukça azalmış olacaktır.
Tüm bahsettiğimiz önlemlere rağmen az da olsa yangın çıkma ihtimaline karşı bu aşamada alabileceğimiz ikinci tedbir ise başlangıç aşamasında yangının farkına varılmasıdır. Bu da yangın erken algılama ve uyarı sistemleri sayesinde olacaktır. Eğer binamızın belirli noktalarında başlayan bir yangın çok erken bir şekilde bu algılama sistemlerince algılanıp tüm insanlar uyarılabilirse, henüz başlangıç aşamasında iken kolayca yangının söndürülmesi sağlanabilir. Bina da yağmurlama sisteminin bulunması durumunda başlangıç yangınları kolayca söndürülebileceği gibi yeterli sayıda ve dolu olarak bulunan yangın söndürücülerde çok büyümeden alevleri durdurmamızda yardımcı olacaktır.
Fakat bu noktada önem taşıyan bir başka tedbir olarak ta karşımıza bu söndürücüleri doğru şekilde kullanarak müdahalede bulunabilecek kişilerin eğitilmesi gelmektedir. Bu eğitim ve ilgili kişilerin yönlendirmesi ile yapılacak tatbikatlar bina yöneticilerinin ihmal etmemesi gereken konulardır.
Bahsettiğimiz yangınla mücadele için uygulanacak tedbirlerden üçüncüsü ise yangının yayılmasını önlemektir, bu da yine yangın duvarları, yanmaz malzemeden yapılmış kapılar ve uygun pencere camları ile sağlanabilir.
Bu önlemler yerine getirilemediği takdirde yangın olayı oldukça hızlı bir şekilde büyüyecek ve binada bulunan kişilerin güvenli bölgelere tahliyesi önem kazanacaktır, bunun içinde gereken en önemli araç acil durum yani yangın merdivenleridir. Acaba bina da yangın merdiveni var mı ya da yeterli sayıda mı? Bu sorunun cevabı ilgili kişiler tarafından yangın olayı yaşanmadan mutlaka araştırılmalıdır.
Mebilgi
Çok Üzücü haberler aldık. Yangınları önlemek için ciddi ve samimi önlemler almak yeterli.
aslında alınacak önlemler gayet basit
1:-Yandın erken ikaz sistemi(duman veya ısı detektörü)
2-Yangın söndürme tertibatı (tüp,hortumlar,,otamatik sistemler
3-Eğitimli yangın elemanı,Yangın kaçış yolları,Acil durum planı ve tatbikatı
Bu kadar:))
Bence düşünce olarak biraz gelişmeli adam sendecilik bana necilik vurdumduymazlık gibi art niyetli ya da değil yaptığın işi dikkate almak gerekli Elektrik tesisatı başlı başına düzen ve kontrol ister zamanla ısınan aşınan çalışan yani yaşayan bir nesne muamelesi yapılmalı kış ve yaz şartlarında panonun ve çalışan elemanların durumu kontrol edilmeli bir sigortaya seksen tane kablo sokulmamalı sigortayı anahtar niyetine kullanırsan attıkça büyütürsün sorunu yüksek amperli sigorta ileride o seksen kablodan birini ateşleyiverir haberin olmaz arslan
Özel yurtlar özellikle cemaat yurtları bu güne kadar ne şekilde denetleniyordu? Olay olduğu için mi denetleme arttı? Denetleme profesyoneller tarafından mı yapılıyor? Genel olarak cemaat yurtlarına baktığımızda günü kurtaracak şekilde bir denetleme yapılmış sanki. Oysaki özel yurt denetimlerinde elektrik fenni muayene evrakları da istenir. Bu yurdun elektrik fenni muayenesi var mıydı?Arslan ın dediği gibi panolar elektrik düğmesi gibi mi kullanılıyordu?