Son yıllarda gelişen ve değişen teknoloji hayatımızın her yerine girdi. Neredeyse her birimizin telefonunda bulunan Whatsapp uygulaması da geçtiğimiz aylarda “uçtan uca şifreleme” alanında bir adım attı. Peki buna rağmen whatsapp konuşmaları elde edilebilir mi? Elde edilirse bir suç mu işlenmiş olur?
Milenyum çağı ile birlikte önce cebimize giren, sonra elimizden düşmeyen teknoloji canavarı cep telefonlarımızda neredeyse hepimizde bulunan ortak bir uygulama var: Whatsapp! Whatsapp uygulaması çığ gibi büyüyen ve cep telefonuna sahip olan herkesin kullandığı bir mobil mesajlaşma ve sesli arama uygulaması.
Geçtiğimiz aylarda yeni bir sistem eklemesi yapılarak, Whatsapp’ta uçtan uca şifreleme yöntemine geçildi. Bu sistem eklemesi sayesinde artık Whatsapp konuşmaları çok daha güvenli bir hale geldi. Bunun yanında, Whatsap web.whatsapp üzerinden bağlanarak kullanabileceğiniz bir tarayıcı mesajlaşma servisini de kullanıcılarına sundu. Bu servis sayesinde Whatsapp’ın internet sitesine bağlanarak tarayıcınız üzerinden hızlı bir erişim sağlayabilirsiniz.
Whatsapp veya Telegram’da Grup Konuşmalarını İfşa Etmek Büyük Suç!
Bilgisayar üzerinden kullanılan Whatsapp’a alternatif olarak, telegram adında çoklu platform desteği sunulan bir mesajlaşma servisi daha var. Telefonunuzun işlemcisi fark etmeksizin hem tüm mobil cihazlarda, hem de masaüstü ve laptop bilgisayarlarınızda kullanabileceğiniz telegram da tıpkı Whatsapp gibi anlık mesajlaşma hizmeti sunmakta.
Bir başkasına ait cep telefonu numarasına kayıtlı olan Whatsapp veya Telegram konuşmalarını elde etmek, ülkemizde “Bilişim Alanında Suçlar” kategorisine girmektedir. Bu suçlar, bilişim sistemine yönelik suçlar, bilişim sistemindeki verilere yönelik suçlar, banka veya kredi kartlarına yönelik suçlar ve bilişim sisteminin araç olarak kullanıldığı diğer suçlar olarak 4 farklı kategoride listelenmektedir.
Eğer ki Whasapp veya Telegram gibi özel konuşma ve iletişimlerin yer aldığı bir mecraada, size ait olmayan bir yazışmayı her hangi bir yöntem ile elde eder veya elde etmeye çalışırsanız, hem bilişim sistemindeki verilere yönelik suçlar hem de bir başka kişinin özel hayatına saldırı yaptığınız için bilişim sisteminin araç olarak kullanıldığı diğer suçlar kapsamında yargılanacaksınızdır.
Her ne kadar Telegram, Whatsapp’tan farklı olarak kullanıcı adı üzerinden de iletişim kurulabilen bir mecraa da olsa, Whatsapp konuşmalarını elde ederken işlediğiniz suçların aynısı Telegram konuşmaları için de geçerli olacaktır.
Karşılıklı konuşan iki kişiden birisi, diğerinin haberi ve rızası olmaksızın görüşmeyi kayıt atına alır ve bunu üçüncü kişiler ile paylaşırsa, özel hayatın ihlali kapsamında yasal bir suç işlemiş olacaktır. Aynı şekilde kişilerin kendi aralarında yaptıkları görüşmelerin, üçüncü bir şahıs veya firma tarafından, görüşme yapan kişilerin bilgisi ve rızası olmadan kaydedilmesi ve bunun dördüncü kişilere gönderilmesi, özel hayatın ihlali kapsamında yasal bir suçtur.
İsterseniz eğlence amaçlı, isterseniz ciddi bir sırrı ifşa etmek amaçlı olsun; karşı tarafın izni olmaksızın görüşmelerin ses kaydına alınması, görüntü kaydına alınması ve karşı tarafın bilgisi ve rızası olmaksızın üçüncü kişi veya kişilerle paylaşılması yasal bir suçtur. Bu suça Whatsapp görüşmeleri, Telegram görüşmeleri dahil olduğu gibi Skype konuşmaları, Facebook konuşmaları, Twitter mesajları da dahildir.
Kaynak
Mebilgi