IP Kameralar ve Güvenlik Kamera Sistemleri

IP Kamera Nedir? IP Kamera Çeşitleri, Kurulumu ve Faydaları

IP Kamera Nedir?

IP Kameralar, üzerlerine yerleştirilen sensörler aracılığıyla elde ettiği görüntüyü dijital verilere çevirerek ağ sistemleri (network) üzerinden tanımlanan kullanıcılara aktaran görüntüleme sistemleridir.

Gerekli noktaların güvenliğini kontrol etmek gibi amaçlarla izlemeyi sağlayan ip kameralar kayıt altına almak için internet veya network bağlantısından faydalanarak kablolu ya da kablosuz olarak kullanılabilmektedir. Ağ sistemleri üzerinden yayın yaptığı için analog sistemler gibi ekstra cihazlar gerektirmeyen ip kameralar en ileri teknolojiye sahip olan kamera sistemidir. İp Kameralar tarafından aktarılan görüntü canlı ve sesli olarak kullanıcının bulunduğu her yerden bilgisayar veya cep telefonu gibi araçlarla izleyebilmesine olanak sağlar.

IP Kameraların Genel Özellikleri

IP Kameraların en öne çıkan özelliği kullanım için kart, kayıt cihazı vb. çeşitli aparatlara gerek duymamasıdır. Analog sistemlerin aksine sadece belirlenmiş noktalardan değil İnternet ve network aracılığıyla her yerden erişim sağlanabilir.

Programlanabilme özelliğine sahip olan ip kameralar,  bu özellikleri sayesinde görüntü depolama, hareket algılama, alarm yönetimi (hırsız, yangın vb.) gibi fonksiyonlara da sahiptir. Kullanım amacına ve ihtiyaca göre kablolu ip kamera ve kablosuz ip kamera olarak iki farklı çeşidi bulunmaktadır.

 IP Kamera Nasıl Çalışır?

IP kameraların çalışma sistemi, lens ve sensörleri ile yakaladığı görüntüyü sinyallere çevirerek kullanıcıya anlık olarak iletmektir. Bu sinyal, ip kameraların içerisinde dâhili olarak yer alan işlemciye iletilmektedir. Ağ sistemlerine aktarmak için gerekli olan dijital sinyaller, analog sinyalin işlemci tarafından dönüştürülmesi ile elde edilir. Dijital sinyale dönüşen veriler kayıt altına alınabileceği gibi kameranın kablolu yada kablosuz olarak bağlı olduğu network, ftp server, web server, smtp client üzerinden yayınlanması da mümkündür.

ip kamera ve güvenlik kamerası

Analog CCTV kameralardan farklı olarak ağ sistemlerine görüntü aktarabilen IP Kameralar, ek bir donanıma ihtiyaç olmaksızın görüntüleri ağ sisteminde belirlenen noktaya dijital olarak ulaştırabilir. Bu işleyişi sağlarken dijital veriler işlemcisine ve işletim sistemi sayesinde internet protokolü ile çeşitli görüntü formatlarında ve ses olarak anında aktarılmaktadır.

IP Kameranın içerisinde işlemci ve işletim yazılımları bulunan micro sistem entegre bulunmaktadır. Ayrıca seslerin de iletilmesini sağlamak için mikrofon da içeren ip kameralara, ilave olarak herhangi bir mikrofon da bağlanabilir.

Kablolu olarak herhangi bir ağ sistemine bağlanmak istenen ip kameralar için CAT5, CAT6 kablo ve RJ45 kablo ucu gibi aparatlar kullanılabilir. Kablosuz ağ sistemlerine bağlanmak için ise mevcut wireless yapısı ile eşleştirilmesi ve şifre doğrulaması yapılması yeterli olacaktır. Wireless özelliğine sahip olmayan ip kameraların ise herhangi bir wireless router kullanılarak ile kablosuz yapıya geçirilmesi sağlanabilir.

IP Kameraların Avantajları Nelerdir?

Analog kameralar ile ip kameralar arasındaki en önemli fark olarak izlenen görüntünün işleme biçimi olduğu söylenebilir. Analog kameralar yakaladıkları görüntüyü kayıt etmek amacıyla DVR adı verilen cihazlara aktarmaktadır. IP kameralar ise yakaladıkları görüntüyü sayısal veriye çevirdikten sonra çeşitli yöntemlerle kullanıcı erişimine sunabilir. Analog kameraların elde ettiği görüntü kullanıcılar tarafından sabit tesislerde erişilebilirken ip kameralar bu konuda farklı seçeneklerin oluşmasına olanak sağlar. Farklı cihazlardan görüntü erişimi sağlanabilmesi, programlanabilmesi, görüntü kalitesinin kaliteli olması ve bilgisayara ihtiyaç duymaması ip kameraların avantajları arasında sayılabilir.

Teknik olarak sağladığı bu özelliklerin yanında kurulum kolaylığı, işletme ve bakım maliyetlerinin düşük olması da ip kameraları ön plana çıkarmaktadır. Kullanım açısından da basit bir ara yüze sahip olmaları ile genişlemeye ve programlamaya uygun bir yapısı olması nedeniyle de ip kameralar tercih sebepleri arasındadır.

IP Kamera Kurulumu İçin Gerekli Parçalar

IP Kamera kullanımı için bulunması gereken parçalar, kameranın kablolu ya da kablosuz olmasına göre farklılık göstermektedir. Kablolu bir ip kameranın ağ sistemine bağlantısını sağlamak için network kablosu gerekmektedir. Bunun haricinde diğer parçalar kablosuz ip kamera ile aynıdır. Kablolu bir ip kameranın kablosuz olarak ağ sistemine bağlanarak kullanılması istenmekte ise bunun için ayrıca bir wireless router kullanmak gerekmektedir.

Internet Protocol Kamera anlamına gelen IP Kameraların bünyesinde bir Web Server bulunmaktadır. Bu cihazların mevcut network’te sabit veya otomatik olarak atanacak bir IP numarası ile bağlantı kurmaları gerekmektedir. Kameralardan görüntü elde etmek için IP atamasını yapmak yeterli olacaktır.

Ağ sistemi üzerinden istediğimiz noktadan ağa bağlanabilen herhangi bir cihazla görüntü alabilmemiz için gereken en önemli parça ise modem olacaktır. Modemlere network kablosu ya da kablosuz olarak ip kameralardan ulaşan veriler, aynı ağa ulaşabilen cihazların erişimine açık olacaktır.

IP Kameralar ağ sistemlerine statik ip numarası verilerek entegre edilebildiği gibi DHCP’den otomatik ip numarası alınarak ta çalıştırılabilir. Bağlantı için yapılması gereken ip kameraya mevcut ip grubundan herhangi bir İp numarası atamak olacaktır.

Kamera tarafından aktarılan görüntünün kayıt edilmesi istenmekte ise kameralara ait olan kayıt yazılımının kayıt yapılacak bilgisayara kurulması gerekmektedir. Kayıt yazılımı sayesinde kayıt yapma ayarları çeşitli şekillerde düzenlenebilmektedir. Uzaktan izleme yaparken de tarayıcıya statik ip numarasının yazılması ve internete bağlı bilgisayarda kayıt yazılımının çalıştırılması yeterlidir. IP kameranın özelliğine göre cep telefonunu ya da tabletlerde çeşitli video oynatıcılar kullanılarak görüntü alınabilir.

IP Kamera Görüntü Kalitesi

IP tabanlı, analog kameralar gibi düşük çözünürlükle sınırlarına sahip değildirler. 5 megapiksel bir IP kamera ile 4 CIF analog kamera kullanarak elde edilenden 10 kat daha detaylı görüntü elde edilebilmektedir. Analog kameralar genel olarak 704×480 (4CIF) maksimum çözünürlüğe sahip iken ip kameralar ile arttırılmış çözünürlük elde edebilmektedir. 20 megapiksele kadar yükseltebilen görüntüleme ile çok daha geniş bir alan kapsanabilir. Bunun yanında ihtiyaca göre tanımlanan verilere göre daha detaylı bir görüntü elde edebilir.

IP Kameralar
ip kamera görüntü kalitesi

Görüntü ile ilgili sunduğu seçenekler de ip kameralar için ön plana çıkmaktadır. Bir alanda geniş kapsama seçilebildiği gibi belirlenen bir bölgenin son derece detaylı bir şekilde görüntülenmesi de sağlanabilmektedir.

Kameradan elde edilen görüntünün kaliteli olmasının yanında bu verinin bozulmadan taşınması da önemlidir. Bu noktada ip kameradan gelen görüntünün kalitesi, uzun mesafelere taşındığında bozulmazken bunun yanında farklı formatlara dönüştürüldüğünde de düşmez. Analog sinyallerin ise belli bir mesafe boyunca taşınması ve ya başka görüntü formatlarına dönüştürülmesi halinde kalite kaybı yaşanmaktadır.

3G/4G IP Kamera Nedir?

3G / 4G LTE / 5G mobil güvenlik kameraları hücresel güvenlik kamera sistemleri olarak adlandırılmaktadır. Bu kameralar, veri aktarımı için ağ gerektiren ip kablosuz güvenlik kameralarının yerine tercih edilmektedir. En önemli farkları özel bir internet bağlantısı kullanmak yerine, hücresel yani cep telefonlarının kullandığı bağlantı ile elde edilen video sinyallerini mobil bir ağ üzerinden iletmesidir. İnternet ve güç kaynağı olmayan yerlerde görüntü izlemesi yapmak için 3G / 4G LTE / 5G mobil ip kamera kullanımı uygun olmaktadır. Cep telefonlarına benzer şekilde çalışmakta olan bu kameralarda hücresel modül bulunmakta ve izleme istasyonlarına kablosuz olarak sinyal göndermektedir.

IP Kamera Kullanım ve Uygulama Alanları

IP kamera sistemleri özellikle kolay kurulumu başta olmak üzere birçok yönden CCTV sistemlerine göre avantajlıdır. Bu avantajı nedeniyle oldukça fazla kullanım alanına sahiptir. Yüksek görüntü kalitesi ve çözünürlüğe sahip olan ip kameralar tek bir kamera olarak kullanılabileceği gibi yüzlerce kamera aynı anda da kullanılabilmektedir.

IP Kameraların temel olarak üç ana uygulama alanı bulunmaktadır. Bunlar; uzaktan görüntüleme ihtiyacı olan alanlar, güvenlik amaçlı uygulamalar ve web uygulamalarıdır.

1) Uzaktan Görüntüleme

Endüstriyel alanların uzaktan görüntülenmesi: Başta büyük sanayi tesisleri olmak üzere tüm endüstri tesislerinin üretim, depolama, enerji gibi kontrol ihtiyacı hissedilen alanları ip kameralar ile görüntülenmektedir.

Çevresel Faaliyetleri Görüntüleme: Orman yangınları, özel doğa koruma alanları, su havzalarının güvenliği için ip kameraların kullanımı uygundur.

Trafik Görüntüleme: Trafikte herhangi bir yol kesitinden geçen araçların her an ve her türlü hava koşulunda sayılabilmesi dâhil olmak üzere istenen şekilde programlanabilme ip kameraları cazip kılmaktadır.

Bilimsel Görüntüleme: Bilimsel çalışmaların yapıldığı alanlarda, uzun süreli çalışmaların izlenmesi için ip kamera uygulamaları tercih edilmektedir.

– Bebek Bakımı: Ebeveynler için bebeklerinin güvenliği konusunda yardımcı olan ip kameralar oldukça fazla kullanılmaktadır.

2) Güvenlik

– Mağaza zincirleri: Büyük marketler başta olmak üzere geniş alanlara sahip mağazalarda güvenlik amacıyla ip kamera uygulamaları kullanılmaktadır.

– Depo ve Ev güvenliği: Uzun süre uzakta kalınan durumlar dâhil depoların ve evlerin güvenliği için uygulamaları mevcuttur.

– Ofis Görüntüleme: Ofis alanlarında çalışanların güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.

– Hastaneler: Büyük sağlık tesislerinin yaygınlaşması bu alanlarda güvenliğin sağlanması için ip kamera uygulamalarını ihtiyaç haline getirmiştir.

3) Web Uygulamaları

ip kamera web uygulamaları

– Turizm Uygulamaları: Tarihi ve turistik yerleri izleyicilerine uzaktan görüntüleme imkânı sunan birçok web uygulaması mevcuttur.

– Kampus Uygulamaları: İnternet altyapısı bulunan büyük ve karmaşık kampüs yerleşkelerinde kontrol ve altyapıda büyük kolaylıklar sağlayan ip kamera uygulamaları kullanılmaktadır.

– Eğlence Mekânları: Dünyanın birçok farklı noktasında bulunan bar, restoran, kafe ve konser alanlarını web aracılığıyla kullanıcılarına izleme imkanı sunan siteler bulunmaktadır.

– Okul Uygulamaları: Veliler okulları tarafından ip kameralar kullanılarak sağlanan web uygulamaları sayesinde öğrencilerinin bulunduğu okulları ve servis araçlarını istedikleri zaman web aracılığıyla izleyebilmektedir.

Kaynak:
IP Kameralar ve Güvenlik Kamera Sistemleri
Güvenlik ve Güvenlik Kameralarında
 En Çok Satanlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir