Yaşar Doğu Kimdir? Kısaca Hayatı

Yaşar Doğu Kimdir? Kısaca Hayatı (1913- 8 Ocak 1961)

Yaşar Doğu, 1913 yılında Samsun ilinin Kavak ilçesinin Karlı Köyü’nde dünyaya gelmiştir. Babası Gazi Osman Çavuş olarak bilinen Yaşar Doğu’nun annesi Feride Hanım ev hanımıdır. Aslen Kafkas Türkmenlerinden olan dedeleri Samsun’a muhacir olarak yerleşmiştir. Babasını, henüz bebekken, I.Dünya Savaşında kaybetmiştir. Annesi Karlı Köyü’nden ayrılarak kendi köyü olan Emirler Köyü’ne taşınmıştır. Annesi burada tekrar evlenince Yaşar Doğu, 1918 yılında halası Ayşe Hanım’ın yanına Amasya’nın Kurnaz Köyü’ne yerleştirilir.

Güreşle Tanışması  

Yaşar Doğu bu köyde çocuk yaşta iken yöredeki düğün ve festivallerden de esinlenerek güreş yapmaya başladı. Henüz 15 yaşında iken yörede yapılan Karakucak (Yöreye özgü yağsız açık alan güreşleri) güreşlerinde adını duyuran bir pehlivan olmuştur. 1936 yılında askerlik vazifesini yapmak için Ankara’ya geldiğinde bir arkadaşının baskısı ile Ankara Güreş İhtisas Kulübüne girdi. 1938’de askerlik hizmetini bitirince, Ankara’ya yerleşerek kulüp adına minder güreşleri yapmaya başlamıştır.

Milli Sporcu Olması

Yaşar Doğu azmi ve gücü ile minder güreşlerinde de başarılı olmuş ve adını tüm Türkiye duymuştur. 1939 yılında Norveç’in başkenti Oslo’da Avrupa Şampiyonasına yapılacaktı. Yöneticilerin tecrübesini yetersiz bulmalarına rağmen dönemin Milli Takım Antrenörü Finlandiyalı Onni Helinen tarafından milli takıma alındı. 66 kiloda Avrupa Şampiyonasında güreşti. İlk üç rakibini tuşla yenmesine rağmen dördüncü güreşte sayı ile yenilince Avrupa İkincisi olarak yurda döndü.

II.Dünya Savaşının Etkisi

Yaşar Doğu, 1940 yılında İstanbul Çemberlitaş’ta yapılan Balkan Şampiyonasında yine 66 kiloda mindere çıktı ve 3 müsabakayı da tuşla kazanarak Balkan Şampiyonu oldu. II.Dünya Savaşı başlayınca milli organizasyonlar altı yıl kadar duraklama dönemine girdi. 1946 yılında Mısır’ın Kahire ve İskenderiye şehirlerinde düzenlenen turnuvada iki milli karşılaşmaya çıktı. Her ikisini de tuşla kazandı.

İlk Avrupa Şampiyonluğu  

1946 yılında Avrupa Güreş Şampiyonası İsveç’in Stockholm kentinde yapıldı. Burada 73 kiloda mindere çıkan Yaşar Doğu, sıtmadan kaynaklı yüksek ateşe rağmen, yaptığı 6 müsabakayı da kazanarak Avrupa Şampiyonu oldu. İsveçliler kendisine “Kara saçlı kuvvet ilahı” lakabını taktılar. 1947 yılında Çek Cumhuriyetinin Başkenti Prag’da yapılan Avrupa Grekoromen Güreş Şampiyonasında da tüm rakiplerini yenerek yine 73 kilonun şampiyonu oldu. 1948 yılında İngiltere’nin başkenti Londra’da yapılan Yaz Olimpiyatlarına katıldı. 5 maçın tamamını kazanarak olimpiyat şampiyonu oldu.

Avrupa ve Asya Turneleri

Yaşar Doğu, 1949 yılında milli takımla birlikte, İtalya, İsveç, İsviçre ve Finlandiya ülkelerine düzenlenen Avrupa turnesine katıldı.  79 kiloda 7 maç yaptı ve hepsini kazandı. Aynı yıl yurda döndüğünde İstanbul’da düzenlenen Avrupa şampiyonasında 79 kiloda güreşti. 3 maçta rakiplerini tuşla yenerek finale kaldı. Finalde İsveç’in ünlü güreşçisi Groemberk’le karşılaştı. Bu maçı da sayı ile kazanarak Şampiyon oldu. 1950 yılında ise bu kez Asya Turnesine katıldı. Bağdat, Basra ve Lahor’da yaptığı tüm maçları tuşla kazanarak Doğuda da herkes tarafından tanındı.

Dünya Şampiyonluğu

Yaşar Doğu spor yaşamında Dünya şampiyonasına bir kez katılma fırsatı buldu. Finlandiya’nın Helsinki kentinde yapılan Dünya şampiyonasında fazla kilolarından dolayı bir üst kiloda 87 kiloda müsabakalara çıktı. Burada Finlandiyalı, İranlı, Alman ve İsveçli rakiplerini kısa boyuna rağmen yenerek Dünya Şampiyonu oldu. Bu şampiyonada Milli Takımla giden güreşçilerin tamamı ( Yaşar Doğu, Adil Candemir, Nasuh Akar, Haydar Zafer, Nurettin Zafer, Celal Atik, İbrahim Zengin ve Ali Yücel) şampiyon olarak yurda döndüler.

Aktif Güreşmeyi Noktalıyor

1952 yılında Yaz Olimpiyatları yine Helsinki’de yapıldı. Ama 1948 yılında yapılan Londra Yaz Olimpiyatlarından sonra Yaşar Doğu’ya devlet tarafından bir ev armağan edilmişti. Olimpiyat Komitesi kendisini profesyonel ilan edince Helsinki Olimpiyatlarına katılamadı. Bu kararın ardından aktif güreş hayatını bıraktı. Milli Takıma Antrenör oldu. Milli takımla birlikte İsveç’te bulunduğu 15 Aralık 1955 tarihinde ağır bir kalp krizi geçirdi. Doktorların dinlenmesi yönündeki ısrarlarına rağmen o buna aldırış etmedi. Milli takımda çalışmaya devam etti.  Milli sporcu olarak yaptığı 47 karşılaşmanın 46 tanesini kazanan, sadece 1 tanesinde yenilen Yaşar Doğu, 8 Ocak 1961 tarihinde geçirdiği kalp krizi sebebiyle hayatını kaybetti. Ankara Cebeci Askeri Mezarlığında toprağa verildi.

You May Also Like