Pelet Nedir? Pelet Hakkında Bilgi

Pelet Nedir?

Soba, pelet sobası, kalorifer kazanı, şöminede kullanılan, uzun yanma süresine sahip, tamamen odun ve bitkisel atıklardan üretilen, yüksek kalorili yakıttır. Herhangi bir kimyasal madde kullanılmadan, odun atıkları, tahta, tahta parçaları, yaprak, dal, zeytin, buğday sapları gibi tüm bitkisel atıklar kullanılarak elde edilen, çevreye zarar vermeyen bir yakıttır.

pelet nedir pelet hakkında bilgi

Pelet Nasıl Elde Edilir?

Ülke öz kaynakları kullanılarak üretilen pelet, genel olarak tüm bitki ve orman atıklarından ekonomiye katkı sağlar. Bitki ve odun atıkları öğütülerek talaş kıvamına getirilip pelet hammaddesi elde edilir. Toz haline getirilmiş atık maddeler fırınlanarak, nem oranı düşürüldükten sonra yüksek basınç altında sıkıştırılarak, pelet elde edilir. Bu işlemlerin ardından soğutularak paketlenen peletler yaklaşık olarak, 6-8 mm çap, 50 mm ye kadar uzunluğa sahip silindir şeklinde üretilmektedir.

Diğer yakıtlara oranla yarı yarıya daha ucuza mal olan pelet, kül oranı çok düşük yakıtlardır. Oduna göre yanma süresi daha uzun olan pelet, CO salınımı açısından sınır değerlerin oldukça altındadır.

Pelet Kullanımının Avantajları Nelerdir?

Pelet fosil yakıt ithalat ve kullanımını azaltan, ülke ekonomisine katkı sunan, atıkları değerlendiren bir yöntemdir.

İnsan sağlığı açısından kabul edilir seviyelerde salınım yayan peletin, kullanım sonrası atık seviyesi oldukça azdır.

Ormanlara zarar verilmesine de engel olan pelet kullanımı sayesinde, ormanlardaki atıklar değerlendirilerek, temiz ve güvenli kalmaları sağlanmış olur.

Küçük boyutlarda üretilen, paketlenmesi, nakliyesi ve depolanması da oldukça kolay ürünlerdir.

Klasik katı yakıt ürünleri gibi bacaları tıkayan katran tarzında atıklar meydana getirmediği için, baca kullanımı oldukça verimlidir.

pelet nedir pelet hakkında bilgi

Pelet Üretiminde Ülkemizin Yeri

Dünyanın çeşitli ülkelerinde hem ısınma hem de elektrik üretimi sağlama amacıyla kullanılan pelet oldukça yaygın üretilmektedir. Başta Almanya olmak üzere, ABD, İtalya, Hollanda vb. ülkeler pelet üretmekte iken örneğin Almanya’nın yıllık üretimi 2,4 milyon ton civarındadır.

Ülkemiz de son yıllarda artarak devam eden pelet üretimi çeşitli şehirlerde kurulan işletmeler ile artış göstermekte olup, üretimin yıllık ortalama 35000 ton civarında olduğu düşünülmektedir. Dünyada 1980’li yıllarda başlayan pelet üretimi konusunda ülkemizdeki faaliyetler sınırlı düzeyde kalmıştır.

Özellikle Orman Genel Müdürlüğünün düzenli olarak endüstriyel ve yakılacak odun üretimi ve gençleştirme, iyileştirme çalışmaları esnasında oldukça fazla atık ortaya çıkmaktadır.

Kuru dallar, kozalaklar, kökler, orman örtüsü ve çalıların kesilmesi ile ortaya çıkan bu biokütle enerjisi yeterince değerlendirilerek pelet üretilmediği için, çürüyerek ya da yanarak yok olmaktadır.

Kaynak: www.mebilgi.com– Yazıya aktif link verilmeden, kaynak alınamaz!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir