İklim Nedir?Türkiye’de Görülen İklim Çeşitleri

İklim Nedir?

İklim; bir bölgede oluşan meteorolojik olayların yani sıcaklık, nem, yağış, rüzgar ve hava basıncı gibi etkilerin uzun zaman aralığında incelenerek ortalama bir değer olarak özelliklerin belirlenmesidir. Bu uzun zaman aralığı 30-35 yıl civarındadır. Bölgenin iklimi oluşurken dünya coğrafyasındaki konumu (enlem-boylam), bölgenin deniz seviyesinden yüksekliği (rakım) ve uzaklığı, yer şekilleri ve özellikle kar yağışlarının miktarı etkilemektedir. Dünya üzerindeki iklim olaylarını inceleyen bilim dalına Klimatoloji denilmektedir. Bu bilim iklim sınıflandırması yaparken bölgenin sıcaklığı ve yağış miktar ve şekillerini referans almaktadır. Şu anda dünyada en çok kullanılan iklim sınıflandırma yöntemi Köppen iklim sınıflandırmasıdır ve Wladimir Köppen tarafından geliştirilmiştir.

Türkiye’de Görülen İklim Çeşitleri

Coğrafi olarak Kuzey Yarım kürede bulunan ülkemizde deniz kıyılarında ılıman bir iklim mevcutken, denize uzak bölgelerde özellikle sıradağların denize paralel olmasından dolayı, iç kesimlerde daha soğuk bir iklim şekli gözlenmektedir. Bu özellikler de değerlendirildiğinde genel olarak üç iklim çeşidine rastlanmaktadır. Ayrıca Marmara ve Ege bölgeleri arasında bir geçiş iklimi mevcuttur.

1-Karasal İklim

Ülkemizde en çok görülen iklim çeşididir. İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu bölgeleri başta olmak üzere Trakya’nın iç kısımlarında ve Ege, Karadeniz ve Akdeniz Bölgelerinin denizden uzak kalan bölgelerinde görülmektedir. En kurak iklim çeşidi olan karasal iklimde yaz ayları oldukça sıcak ve kurak geçerken kış aylarında sert soğuklar ve etkili kar yağışı ile birlikte don olayları görülmektedir. İlkbahar aylarında ise en çok yağışın yaşandığı aylardır. Nem oranı düşük olduğu için de bitki örtüsü bozkırlardan oluşmaktadır.

2-Akdeniz İklimi

Genel olarak Akdeniz Bölgesinde Toros Dağlarının deniz tarafında kalan kısımlarında, Ege Bölgesinin denize yakın kısımlarında ve Marmara Bölgesinin güney kesimlerinde, özellikle Gelibolu Yarımadasında görülmektedir. Nem oranının oldukça fazla olduğu iklimde yaz ayları sıcak ve kurak kış ayları ise ılık ve yağışlı geçer. Kar yağışı Marmara Bölgesi haricinde nadir görülmektedir. Nem oranın yüksekliği özellikle kekik, defne ve mersin gibi maki sınıfındaki bitki örtüsü hakim olmakla birlikte turunç meyveleri, zeytin ve muz gibi tropikal meyveler de bulunmaktadır.

3-Karadeniz İklimi

Bölgeden adını alan iklim ülkemizde Karadeniz Bölgesinin kıyı kesimlerinde görülmektedir. Neredeyse yılın tamamında yağış almaktadır. Yaz ayları serin ve yağışlı iken kış ayları ılıman ve yine yağışlı geçmektedir. Yıllık yağış miktarı en fazla olan bölgemizdir. Buna bağlı olarak ta bitki örtüsü genellikle sık orman alanlarından oluşmaktadır. Fındık ve çay üretimi de bu bölgededir.

Marmara Geçiş İklimi

Marmara bölgesinin güney kıyılarında Ege Bölgesinin kuzey kısımlarını da içine alan bölgede görülen bir geçiş iklimidir. Kışları Akdeniz iklimi kadar ılık, yazlar ise Karadeniz iklimi kadar yağışlı olmamakla birlikte kış ayları Karasal iklim kadar soğuk ve yaz ayları sıcak ve kurak geçmemektedir. Bu yüzden de bir geçiş iklimidir. Bu özelliklerle birlikte Ege Bölgesinin kuzeyinde yer alan kısımlar Akdeniz iklimi bitki örtüsünü, Marmara Bölgesinin güneyinde kalan kısım ise Karadeniz iklimi bitki örtüsü özelliği gösterir.

Kaynak: www.mebilgi.com– Yazıya aktif link verilmeden, kaynak alınamaz!

You May Also Like