Zatürre
Akciğer dokusunun iltihap kapmasına halk arasında Zatürre denir. Zatürrenin oluşmasında bakteriler ve çeşitli mikroorganizmalar etkilidir. Hastalık daha çok hastanın kendi ağız, boğaz ve sindirim kanalında bulunan mikropların akciğere ulaşmasıyla ortaya çıkar. Normal şartlarda hasta etmeyen bu virüsler vücut direnci düşük olan kişilerde zatürreye neden olur.
Zatürrenin Belirtileri Nelerdir?
Zatürre olan kişilerde üşüme, titreme, 40 dereceye varan yüksek ateş, öksürük, iltihaplı balgam çıkarma gibi belirtiler görülür. Birkaç gün devam eden iştahsızlık, halsizlik ve eklem ağrılarını ilerleyen zamanlarda kuru öksürük, ateş yükselmesi, bulantı, kusma ve baş ağrısı belirtileri takip eder. Erken teşhis edilen zatürre ölümleri azaltır. Hastaya yapılan muayene ve röntgen bulguları ile teşhis konur. Gerekirse hastadan kan ve balgam örnekleri alınır.
Zatürre Risk Grupları Nelerdir?
Zatürre viral solunum yolu ile bulaşan bir hastalıktır. Hapşırma ve öksürükle yayılır. Ağız ve burna bulaşan mikropların eşyalara bulaşması ile yayılır. Ülkemizde en fazla ölüme neden olan hastalıktır. Bebeklerde ve yaşlılarda ölümlere neden olur. Kronik hastalar, akciğer hastaları, kalp hastaları, karaciğer hastaları, şeker hastaları, sinir sistemi hastaları, kas hastaları, yutkunma güçlüğü çekenler, bağışıklık sistemi hastalığı çekenler, sigara ve alkol kullananlar, uzun süreli ameliyat geçirenler ve grip hastaları için risk daha yüksektir.
Zatürreden Korunma Yolları Nelerdir?
Zatürreden korunmak için zatürre oluşumunu kolaylaştıran olumsuz faktörler düzeltilir. Kronik hastalara uygun şekilde takip edilmelidir. Stresten kaçınmak, dengeli beslenmek, hijyenin sağlanması, alkol ve türün bağımlılığına son verilmesi gerekir. Grip salgını sırasında kalabalık ortamdan kaçınmak, maske kullanmak, yüksek riskli gurupların aşılanması gerekir. Grip aşısını her yıl Eylül ve Ekim aylarında yaptırmak gerekir.
Zatürrenin Tedavisi
Hafif geçen zatürrenin tedavisi evde mümkündür. Ağır olgu yaşayanlar, yaşlılar, oksijen tedavisi gören ve yoğun bakım gerektiren hastaların hastaneye yatması gerekir. Tedavi yöntemi hastaya göre değişir. Tedaviye erken başlanırsa ayakta tedavi edilebilir. Teşhis ve tedavisinde geç kalmak ağır olgulara ve ölüme neden olur. Kalp hastaları, akciğer hastaları, şeker hastaları, alkol kullananlar, siroz olanlar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar yüksek risk taşır.
Aktif link: mebilgi.com/zaturre-nedir-nasil-tedavi-edilir