Yeşilay Haftası (1-7 Mart)

Yeşilay Haftası ve Yeşilay Cemiyeti

Yeşilay Cemiyetinin Kurulması

Milli Mücadelenin başlamasından sonra cesur ve gözü pek Türk ordusu ile savaşarak baş edemeyeceklerini anlayan itilaf devletleri gençler üzerinde planlar kurmaya başlamışlar. Özellikle İstanbul’u işgal eden İngilizlerin beraberinde getirdikleri içkileri gizli bir şekilde gençlere dağıtması bir grup vatansever aydının dikkatini çekmiştir. Ord.Prof.Dr. Mazhar Osman (UZMAN) ve arkadaşları Şeyh’ül-İslam (bu gün ki Diyanet İşleri Başkanlığı) Haydarizade İbrahim Efendi’nin önderliğinde padişahın da izin vermesi ile 5 Mart 1920 tarihinde İstanbul’da “Hilal-ı Ahdar Cemiyeti” ni kurmuşlardır. Hilal “ay”, ahdar ise “yeşil” anlamına gelmektedir. Sembol olarak uçları sağa bakan yeşil hilal resmi seçilmiştir. Buradaki hilal bağımsızlığımızın sembolü bayrağımızdan alınmıştır. Yeşil renk ise huzur ve mutluluğu temsil etmektedir. Cemiyet daha sonra “Yeşil Hilal” ve sonra da “Yeşilay” adını almıştır. 19 Eylül 1934 tarihinde 2-1288 sayılı bakanlar kurulu kararı ile topluma yararlı cemiyetler statüsüne alınmıştır.

Cemiyetin Çalışmaları

İçkiye karşı kurulan cemiyet zamanla insanlarda bağımlılık yapan bütün alanlara yönelmiştir. Alkolden sonra sigara, uyuşturucu madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı da çalışma alanları arasına girmiştir. Cemiyetin vizyonu da şöyle şekillenmiştir: “ Yeşilay, insan onurunu ve saygınlığını temel alan, toplumu ve gençliği ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışan, milli ve ahlaki değerleri gözeterek ve bilimsel metotlar kullanarak tütün, alkol, uyuşturucu madde, teknoloji, kumar vb. bağımlılıklarla mücadele eden; önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı ve savunuculuk çalışmaları yürüten bir sivil toplum kuruluşudur.

Yeşilay Haftasının Kutlanması

Topluma yararlı cemiyet olması ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığı Yeşilay’ı 1946 ‘da eğitici kulüpler arasına almıştır. 1953 yılından itibaren ise kuruluş tarihi olan 5 Mart gününü de içine alan 1-7 Mart Yeşilay Haftası olarak Kutlanmaya başlamıştır. Hafta boyunca bağımlılık yapan maddelerin insanlara ve topluma verdiği zararlar halkımıza anlatılmaktadır. Topluma, aileye ve bireye zararlı olan ve bağımlılık yapan maddelerle mücadelesini eğitim yoluyla sağlamaya çalışan Yeşilay Derneği, “Yeşilay” adında bir dergiyi aylık olarak çıkarmaktadır. Bu dergi sürekli olarak bağımlılık yapan maddelerin zararlarını yazı, resim, şiir gibi farklı yollarla vatandaşlarımıza hatırlatmaktadır.

Kaynak: www.mebilgi.com– Yazıya aktif link verilmeden, kaynak alınamaz!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir