Yaşar Kemal Kimdir? Kısaca Hayatı (6 Ekim 1923-28 Şubat 2015 )
Yaşar Kemal 6 Ekim 1923 tarihinde Adana’nın Kadirli ilçesinin Hemite (bugün Osmaniye iline bağlı Gökçedam Köyü) köyünde doğmuştur. Asıl adı Kemal Sadık Göğçeli’dir. Ailesi Van’ın Muradiye ilçesine bağlı Ernis Köyünden (Bugün ki adı Günseli kasabası) 1915 yılında göç ederek buraya yerleşmiştir. Babası çiftçilikle uğraşan Sadık Efendi, annesi Nigar Hanım’dır. 4 yaşında bir kaza sonucu sağ gözünü kaybetmiştir. 5 yaşında, babasının camide namaz kılarken, evlat edindiği Yusuf tarafından öldürülmesine tanık olmuştur.
Öğrenimini Erken Tamamlıyor
Yaşar Kemal, ilkokulu yakınlardaki Burhanlı İlkokulunda başlamıştır. Bu yıllarda “Âşık Kemal” lakabıyla yörenin âşıklarıyla atışmalar yapmıştır. İlkokulu Kadirli de tamamladıktan sonra Adana’da ortaokula başlamıştır. Son yılında imkansızlıklar sebebiyle okulu bırakmak zorunda kalmıştır. İnşaatlarda amelelik, tarlalarda işçilik, pirinç tarlalarında bekçilik, arzuhalcilik, kütüphane memurluğu hatta bir dönem vekil öğretmenlik yapmıştır. 1943 yılında Çukurova yöresindeki ağıtların yer aldığı ilk kitabı Ağıtlar yayınlanmıştır. Yaşar Kemal’in Kayseri’de askerlik yaparken yazdığı ilk hikaye kitabı Pis Hikâye 1944 yılında yayınlanmıştır.
İstanbul’a Geliyor
Siyasi sebeplerden dolayı 1950 yılında 15 gün Kozan ceza evinde tutuklu kalmıştır. Daha sonra İstanbul’a yerleşmiş ve Cumhuriyet gazetesinde Yaşar Kemal adı ile çalışmaya başlamıştır. 1952 yılında ilk öykü hitabı Sarı Sıcak yayınlanmıştır. 1947 yılında yazdığı en önemli eseri İnce Memed’ i 1954 yılında tamamlamıştır. Bu eser daha sonra dünyada kırktan fazla dile çevrilmiş ve yüz kırktan fazla baskı yapılmıştır.
Siyasete Giriyor
1962 yılında Türkiye İşçi Partisinde yönetici olarak görev almasıyla Cumhuriyet gazetesindeki çalışmalarını bırakmıştır. 1967 ve 1971 yılları arasında kurucuları arasında olduğu Ant dergisinde çalışmıştır. Ant Yayınevi’nin yayınladığı bir kitap yüzünden yargılanmış 18 ay hapis cezası almıştır. Bu karar Yargıtay tarafından bozulmuştur. 1973 yılında Türkiye Yazarlar Sendikasının kurucu üyesi olup 1974-1975 yıllarında başkanlığını yapmıştır. 1995 yılında Almanya’da yayınlanan Der Spiegel dergisindeki yazısından dolayı İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesinde yargılandı ve beraat etti. Yine 1995 yılında bu kez İngiltere’de yayınlanan Index on Censorship dergisine yazdığı yazıdan dolayı 20 ay hapis cezası almış ve ceza ertelenmiştir.
Evlilikleri ve Ölümü
Yaşar Kemal 1952 yılında İspanyol asıllı Thilda Serrero ile evlenmiştir. Bu evlilikten Raşit Göğçeli adlı bir oğlu vardır. Eşinin ölümünden sonra 2002 yılında Ayşe Semiha Baban ile evlenmiştir. 2015 yılında solunum yetmezliği nedeniyle yattığı Çapa Tıp Fakültesi Hastanesinde 28 Şubat 2015 tarihinde 92 yaşında hayatını kaybetmiştir. Kabri İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığındadır.
Eserleri, Ödülleri
Yaşar Kemal’in en önemli eserleri arasında Sarı Sıcak (öykü), İnce Memed, Yer Demir Gök Bakır, Yılanı Öldürseler, Ağrı Dağı Efsanesi, Binboğalar Efsanesi (roman), Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca (çocuk romanı), Dünyanın En Büyük Çiftliğinde Yedi Gün (röportaj), Ağıtlar, Gökyüzü Mavi Kaldı(deneme), Bugünlere Bahar İndi(şiir) sayılabilir.
Yaşar Kemal sanat hayatında ülkemizde ve yabancı ülkelerde birçok ödül almıştır. En önemli ödülleri şöyledir:
Gazeteciler Cemiyeti Başarı Armağanı (1955), Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü(1985), Kültür Bakanlığı Büyük Ödülü (1993), Türkiye Yayıncılar Birliği Yayıncılık Emek Ödülü (2003), Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü (2008)
Kaynak: www.mebilgi.com– Yazıya aktif link verilmeden, kaynak alınamaz!