Üniversiteye Giriş Sil Baştan

Üniversiteye Girişte Neler Değişiyor

MEB ve YÖK arasında yapılan yeni çalışma ile üniversiteye giriş sistemi değiştiriliyor. Yeni sistemde 2 yıllık yüksek okullara lise diploma notu ile girilebilirken; Tıp, Mühendislik gibi yüksek puan gerektiren bölümlere LYS sınav sonucuna göre girilebilecek. Uygulamaya 2018 yılında geçilecek

Üniversiteye Giriş Sil Baştan

Yeni sistemde diploma notu ne kadar önemli?

MEB ve YÖK bu 2 yıllık yüksek okulların listesini çıkararak öğrencilere bildirecek. Öğrenci sınava girmeden diploma puanına uygun okullar arasından isterse birine kayıt yaptırabilecek.

LYS sınavı devam edecek mi?

4 yıllık yüksek puanlı lisans bölümleri için LYS yapılmaya devam edecek. Bu bölümler arasında tıp, hukuk, mühendislikler gibi çok tercih edilen bölümler olacak.  Ancak  bu sınava girecek öğrenci sayısı büyük oranda düşürülecek.

Liselerde TEOG sınavı benzeri yapılacak

Okulların şişirme not tehlikesine karşı lisede yapılan yazılı sınavlardan bir tanesini merkezi yapmak üzere çalışma yürütüyor. Bu sistem TEOG sınavlarına benzer yapılacak. Merkezi sınavlardan alınan puanla öğretmenlerin verdiği notlar karşılaştırılacak. Ancak bu sınavların da test usulü yerine açık uçlu yapılması düşünülüyor.

LYS de açık uçlu sorular sorulacak.

Bu sistemde LYS’de sadece test usulü çoktan seçmeli sorular sorulmayacak. ÖSYM’nin açık uçlu sorularla da öğrencileri değerlendirmesi öngörülüyor. ÖSYM, sınava girecek öğrenci sayısı azaldıkça açık uçlu sınav soru sayısının da artacağı yönünde görüş bildirdi.

İlk Uygulama 2018 de

Dershanelerin kaldırılmasının ardından sınav sistemindeki değişiklik, 2017 yılında son şeklini alacak. Yeni modelin 2018’de uygulamaya geçmesi öngörülüyor.

Kaynak :  www.milliyet.com.tr

YÖK’ten Üniversite Giriş Sınavları İçin Açıklama

YÖK yaptığı açıklamada MEB ile böyle bir çalışması olmadığını açıkladı. YÖK tarafından yapılan açıklama şöyle: “Bugün bazı ulusal gazetelerde ‘üniversiteye giriş sistemine dair’ gerçek dışı bazı haberlerin yer alması üzerine Başkanlığımızca aşağıdaki açıklamanın yapılması gereği hâsıl olmuştur. Yükseköğretim Kurulu’nda üniversiteye giriş sistemine yönelik herhangi bir çalışma yapılmamıştır, yapılmamaktadır. Bir başka Bakanlıkla da konuya ilişkin haberde konu edildiği gibi bir görüşme sürdürülmemektedir. Diğer taraftan sınavlar öncesinde bu tür gerçek dışı haberler adaylar üzerinde olumsuz etki yapmaktadır. Yükseköğretim sistemine girişle alakalı kamuoyunun sadece YÖK’ün kararlarını ve duyurularını dikkate almasını önemle rica ederiz.”

1 Comment

  1. Bu uygulamada özel okullarla devlet okullarının rekabetinin nasıl olacağı konusu velilerin kafasını kurcalayacaktır. Sonuçta özel okullarda öğrenci imkan ve olanaklarının fazla olmasının yanı sıra notların değerlendirilmesi konusunda bir pozitif ayrımcılık olabilir mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir