Okulda başarılı olmanın yollarını öğrenip uyguladığımızda büyük ölçüde okul başarımıza etkisi olacağına inanıyorum.Okul hayatında tüm öğrencilerin başarılı olmak istedikleri bir gerçektir. Hatta dersleri iyi gitmeyen derslerine düzenli çalışmayan öğrenciler bile başarılı olmak ister. Ancak başarı çalışan ve azmedenin elde edebileceği bir olgudur. Başarılı olmak isteyen bir öğrenci öncelikle kendisini zihnen ve beden buna hazırlamalıdır. Başarılı sayılmanın elbette birçok kriteri olabilir. Ancak bizim üzerinde duracağımız başarı daha çok okul akademik başarısı üzerine olacaktır. Okulda derslerinde başarı sağlamak isteyen her öğrenci öncelikle hedef belirlemeli ve bu hedefe ulaşmada çaba sarf etmelidir. Çalışmak başarılı olmanın ilk şartıdır.
Mustafa Kemal Atatürk “Hiçbir şeye ihtiyacımız yok, yalnız bir şeye ihtiyacımız vardır; çalışkan olmak.” Diyerek çalışmanın önemini vurgulamıştır.
Önce Kendine Güven
Okulda Başarılı olmak için her konuda kendinize inanın, hiçbir şey yapacaklarınıza engel olmasın. Siz kendinize güvenirseniz gerisi gelir. Kendinize bir hedef belirleyin ve geleceğinize yön verin. Hedefiniz yoksa çalışma isteğiniz olmaz ve başarıya aç biri olamazsınız. Kendinize bir planlama oluşturun ve o saatlerin dışına çıkmayın. Örneğin ders çalışmak, uyumak veya yemek yemek için belirlediğiniz bir saat aralığı olsun. Başkalarının başarılarını asla kıskanmayın ve sizde onlar gibi olabilmek için çabalayın. İmrenmek ve kıskanmak ayrı konulardır bunu unutmayın.
Planlı ve Düzenli ol
Çalışma masanızı mümkün olduğunca temiz tutmaya çalışın. Masanın üzerinde sadece çalışacağınız kitaplar bulunsun ve düzenli olsun. Ders çalışırken mutlaka mola verin, çalışma aralarında 10-15 dakika ayırarak kendinizi dinlendirin. Zihin güçlendirmeye yardımcı ceviz ve balık yağı yemeye özen gösterin. Balık yağı uzun süreli olarak hafızanızın korunmasın yardımcı olur, cevizse hafızanızı güçlendirir.
Tekrar, Tekrar, Tekrar…
Çok Kullanılan bir tabir vardır.” et-tekraru ahsen velev kane yüz seksen” Yanin 180 kere de olsa tekrar iyidir Eve gelir gelmez hemen gün içerisinde gördüğünüz derslerin tekrarını yapın. Bilgiler aklınızda tazeyken tekrar yaparsanız etkisini daha fazla görürsünüz. Uyku zamanınızı iyi ayarların, 9 saatten fazla uyumak gün boyu yorgunluk hissetmenize sebebiyet verebilir. Aynı şekilde az uyumakta enerjinizi azaltır, dengeyi iyi tutturun.
İyi Beslen, Bedenin Güçlü Olsun
Beslenme şekillerinize dikkat edin ve abur cuburlardan olabildiğince kendinizi uzak tutun. Özellikle yağlı yiyecekler zihninizi tam olarak kullanmanızın önüne geçer.
Bilgileri kalıcı olarak zihnimize yazdırmanın en iyi yolu test çözmektir. Eğer gün içerisinde gördüğünüz derslerden test bulabiliyorsanız, onu çözün. Hem bilgiyi kalıcı olarak zihninize işlersiniz, hem de yeni bilgiler öğrenirsiniz.
Ortam Önemli!
Ders çalışacağınız ortamı iyi belirleyin, ses ve radyasyona yakın yerlerden uzak durun. Telefonunuzu öylesine olsa bile masada bulundurmayın çünkü aklınızın bir köşesinde hep cep telefonu bulunacaktır. Yatarak ders çalıştığınız süre boşa heba olmuştur. Hem uykunuz gelir hem de yeterli konsantrasyonu sağlayamazsınız. Sizinle aynı hedeflere sahip, başarılı olmak isteyen kişilerle beraber arkadaşlık kurun. Aksi halde daima sizi bataklığına çekmek isteyen birileri hep olacaktır.
Dikkatinizi Dağıtacak Şeylerden Uzak Durun
Dinlenme aralarında televizyon veya bilgisayardan olabildiğince uzak kalmaya çalışın. Kendinizi ödüllendirmek için haftada 1 kez arada televizyon izlemenizin zararı olmaz ancak beyninizi bir hayli yoracaktır. Eğlenmek mi istiyorsunuz yoksa başarılı olmak mı? Kendinize bu soruyu sorun ve eğlenceleri bir süreliğine rafa kaldırın. Ders çalışırken sizi konsantre etmeye yarayacak düşük tempoda müziklerin zararı olmaz. Müzik derken çalgı aleti olarak söylüyorum, sakın ha gidip gürültülü müzikle işleri daha da kötü hale getirmeyin. Etkili dinleyebilmek ve bilgiyi kalıcı olarak hafızanıza yerleştirebilmek için, öğreticiyle göz teması kurmaktan çekinmeyin. Konuda anlamadığınız yerler için mutlaka öğretmeninize danışın. Ders çalışırken ve öğretmeni dinlerken her zaman önemli yerler için kendinize not tutun.
Ayrıca Başarılı olmak için;
Bütün bunların yanında başarılı olmak için doğru hedefler belirlemek gerekir. Kararlı olmak ve çabuk harekete geçmek, meşgul değil üretken olmak gerekir. Mantıklı ve bilinçli karar almak ve her zaman mükemmeliyetçi olmamak gerekir. İşleri çok karmaşık hale getirmeden en basit yönüyle halletmek, küçük ve devamlı gelişmelere odaklanmak gerekir. On çubuğu tek seferde kırmak yerine on ayrı parçada kırmak prensibiyle hareket etmek gerekir. Gelişmeleri takip etmek, hatalarından ders almak gerekir. Doğru arkadaşlarla doğru ilişkiler kurmak gerekir. Dengeli bir hayat sürmek ders çalışmak ile yaşımıza uygun sosyal, sanatsal ve sportif etkinliklerden de asla kopmamak gerekir. Unutmayalım tek ayaküstünde durulamaz. Tek yönlü başarı gerçek başarı değildir. Kendimizi yalnızca akademik yönden değil tüm kişisel gelişim yönlerinden geliştirme gayreti içerisinde olmalıyız. Hayatta ancak bu şekilde gerçek başarıyı elde edebiliriz.
Kaynak: www.mebilgi.com– Yazıya aktif link verilmeden, kaynak alınamaz!