MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi nedir? Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?

MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi nedir?

Bir meslek dalında kendini yetiştirmiş ve o meslek dalında yapılan sınavlarda başarılı olmuş kişilere verilen belgedir. Kişinin mesleği nasıl ve nerede öğrendiği önemli değildir. Kişi bu mesleğin ön gördüğü mesleki eğitimi almış ya da önceki öğrenmeleri yoluyla yani herhangi bir örgün ve yaygın eğitim almadan kendi serbest öğrenmeleriyle ilgili mesleğin yeterliliklerini kazanmış olabilir.Sınavlarda başarılı olması durumunda MYK Mesleki Yeterlilik Belgesini alabilir.

6645 İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfında olup Bakanlıkça yayımlanacak tebliğlerde yer alan mesleklerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu olmaktadır. Ayrıca, Tehlikeli Ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerde Çalıştırılacakların Mesleki Eğitimlerine Dair Yönetmelik kapsamında 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre belirlenen tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde mesleki eğitim belgesi olmayanların çalıştırılamayacağı belirtilmektedir.

Mesleki Yeterlilik Belgesi nasıl alınır?

Bir meslek dalında eğitim almış ya da o meslekte çalışarak önceki öğrenmeler yoluyla gerekli yeterlilikler kazanılmış ise bu yeterlilikler Mesleki Yeterlilik Belgesiyle belgelendirilebilir. MYK tarafından yetkilendirilmiş değerlendirme kuruluşlarına dilekçe ve kimlik ile başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru sonucu verilen randevuya göre teorik ve uygulamalı sınavlara girilerek mesleki yeterlilikler belirlenir  ve seviyeye uygun (3. 4. seviye)  MYK belgesi sahibi olunabilir.

Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları için Tıklayınız

Mesleki Yeterlilik Belgesi hangi meslekler için gereklidir?

25.05.2015 tarihinde Resmî Gazetede Bakanlıkça yayımlanan 2015/1 nolu ilk tebliğde yer alan 40 meslek ile Bakanlıkça 24.03.2016 tarihinde yayımlanan 2016/1 nolu ikinci tebliğde yer alan 8 meslek dalı ile toplam 48 meslek dalında zorunlu hale gelmiştir. Bu mesleklere Meslek standardı hazırlanan ve Yetkili sınav merkezleri açılan yeni mesleklerde peyder pey ilave edilecektir.

Belge Zorunluluğu Olan Meslekler İçin Tıklayınız

Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmayan durumlar nelerdir?

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmaz.

Ancak 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre alınan Kalfalık Belgesi ile herhangi bir kurumdan alınan Kurs Belgeleri bu kapsamda değerlendirilmez.

Kamuoyunda Mesleki Eğitim Merkezlerinden alınan Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşler Kurs Belgelerinin geçerliliği konusunda bazı eksik bilgilerin olduğu görülmektedir.Bu belgeler MYK tarafından henüz yayımlanmamış ancak 6331 Sayılı Kanuna göre Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde çalışanlar için Mesleki Eğitim Belgesi yerine geçmeye devam etmektedir.Ancak MYK tarafından yayımlanan meslek dalları için bu belgelerin geçerliliği yoktur.

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Mesleki Ve Teknik Eğitim Kurumlarınca verilen diplomalar ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre düzenlenen Ustalık Belgelerinin MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen ulusal yeterliliklere uygunluğunu aşağıdaki linkten kontrol edebilirsiniz.

MEB  ve M.Yeterlilik Kurumu Belge Denkliğini öğrenmek için Tıklayınız

Mesleki Yeterlilik  Belgesi Zorunluluğu ne zaman başlayacak?

25/05/2015 tarihinde Resmî Gazetede Bakanlıkça yayımlanan 2015/1 nolu ilk tebliğde yer alan 40 meslekte belge zorunluluğu 26/05/2016 tarihinde başlarken, 24/03/2016 tarihinde Resmi Gazetede Bakanlıkça yayımlanan 2016/1 nolu ikinci tebliğde yer alan 8 meslekte belge zorunluluğu 25/03/2017 tarihinde başlayacaktır.

Sınav ve Belgelendirme ücretleri için devlet desteği olacak mı?

Yapılan sınavlarda başarılı olan kişilerin 31/12/2017 tarihine kadar belge masrafı ile sınav ücreti karşılanacak. 1/1/2018 tarihinden 31/12/2019 tarihine kadar ise belge masrafı ile sınav ücretinin yarısı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak. Sınav sonucunda belge almaya hak kazanan bireyler bu kanun kapsamında yalnızca bir kez yararlanır. Sınavlarda başarısız olan adayların sınav ve belgelendirme ücretleri fondan karşılanmaz.

Mesleklere Göre Destek Miktarı için Tıklayınız

Mesleki yeterlilik belgesinin sahte mi yoksa gerçek mi olduğunu nasıl anlaşılır?

Kimlik bilgilerini girerek kendinizin veya başka birinin Mesleki Yeterlilik Belgelerini ve son durumlarını MYK Web Portalından sorgulayabilirsiniz.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Sorgulamak için Tıklayınız

Kaynak: www.mebilgi.com– Yazıya aktif link verilmeden, kaynak alınamaz!

You May Also Like

7 Comments

  1. Oldukça açıklayıcı, faydalı yazı için mebilgi.com a teşekkürler, belli ki diğer siteler de sizin yazılarınızdan oldukça etkilenmiş, dün bir başka sitede yazınızın kopyasını gördüm, daha sonra ne olduysa değiştirmek zorunda kaldılar. Bu durumda gösteriyor ki gerçek bilgi kolay bulunamıyor.

  2. Mesleki Yeterlilik Belgesinin de tıpkı, Çalışanların Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi gibi işveren tarafından karşılanması (sağlanması) gerekli. Uygulamada bu eğitimlerin amacına uygun olarak yapılmadığı herkesin bildiği gerçek. Bir de çalışana bırakıldığında, insanlar bu belgeyi almak için ödeme yapacaklar, sınav sorularına çalışıp belge alacaklar.

  3. Myk Mesleki yeterlilik nedir? sorusu çalışanlar ve işverenler açısından kafa kurcalamaya devam ediyor, bu işi suistimal eden çok kişi var, çeşitli kurumlarla anlaşıp mesleki eğitim belgesi verdiğini söyleyen bu çantacılara kanmamak gerekiyor.

  4. Mesleki yeterlilik, bizim aşmamız gereken çok çalışmamız gereken konuların en birinci en başta geleni, her işi yaparım zihniyeti ya da yaptırırım zihniyetini aşmalıyız artık daha önceki yazılarda ve yorumlarda değinilmişti mesleki bir eğitim yani, çocukluktan itibaren nasıl bir iş ve nasıl bir meslek, sistemi eleştirmek için demiyorum ama nasıl geldi öyle gider mantığı oldukça , ya da yenilik güzel ucu bana dokunmasın var ise , bilgisayar kursuna belirli bir zaman atfediliyor diğer tehlikeli işlere zaman verilmiyor ise neyin sınavı yeterli olduğunu hangi kurum ne ye göre değerlendirecek. arslan

  5. Sayın Mebilgi.com mesleki yeterlilik konusunda özel sektörün yaklaşımının ne olduğunu biliyorsunuz. Mesleki Yeterlilik Belgesinin tüm mesleki çalışanlar için olması konusunda bakanlığın mutlaka müdahele etmesi gerektiğini düşünüyorum.

  6. Your writing style has been surprised me. Thank you, very nice post.

Comments are closed.