Ortak İSG kültürü geliştirme kavramı için toplumdaki bazı farklılıklar dışarıda bırakıldığında geri kalan her şey diyebiliriz. Peki, bu ortak kültür ölçülebilir mi? Bu ölçümün nitel veya nicel değerleri nedir? Ortak noktada buluşmuş kültürün değeri nedir? Bu değeri bir birim arttırabilmek için neler yapılmalıdır? Farklılıkların, ortak kültürün üstünde kalan değerlere etkisi nedir? Bunların cevabı şüphesiz standartlarda yazılmış ve kanunlar haline de gelmiştir fakat kültür olarak ne kadar geçerlidir?
İş yaşamında çalışma esnasında, Kanunlar ve standartların kontrol edemediği anlık zaman dilimleri olabilir, böyle bir durum da kültürden ve sosyolojik yapıdan gelen etkilerin kontrolü sağladığı bir prosedür iş sağlığı ve güvenliği sisteminin temel yapı taşı olabilir. Bunu sadece kontrol prosedürü olmaktan çıkartmak için kültürün ölçülmesi ve bir ortak noktada buluşulması gerekir. Kültür değerinin altında kalan kişilerin bir üst seviyede ki kültüre kişisel çabası ile ulaşıp bunu sürdürmesi, kontrol dışı eylemleri devre dışı bırakması, insanlarda kişisel gelişim ile sağlanabilir.
Tam da bu noktada ortak İSG kültürü oluşturduğumuzda bazı soruları kendimize sorabiliriz. Bizim İSG konusunda ki kültür seviyemiz nitel olarak şu kadar, nicel olarak bu kadar diyebiliriz. Fakat kıyaslama şansımız pek de yoktur. Bu durumda duyduğumuz temel gereksinimlerden biri de diğer ülkelerin İSG kültürüdür. Çünkü ancak böyle bir durumda kendi seviyemizi fark edebiliriz. Bu durumda İSG kültürü alt seviyede kalan çalışanların kültürlerini yukarı seviyelere çekmek gerekecektir, burada ki gösterge de üst seviyeyi oluşan bu kültüre taşıyan temel sebeplerin araştırılıp, bu argümanların kullanılması ile sağlanacaktır. Bu da şüphesiz Tehlike algısıdır.
Her seviyedeki kültür; zaman içerisinde gelişen teknoloji ve sosyal yapıdan dolayı değişime uğrayabilir. Çalışan açısından bakılınca küreselleşme ile birlikte bir ülkede mesleki eğitim alan bir kişi, dünyanın her yerinde çalışabilir. Bu sebeple mesleki eğitim ile birlikte çalışana verilecek güvenli çalışma kültürü ayrı bir öneme sahiptir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü Nasıl yerleşir?
Mesleki eğitim içerisinde bir öğrenciye mesleğin gerekleri kazandırılır iken, hiçbir zaman İSG göz ardı edilmez ve en az mesleki gelişim kadar önemsetilirse toplumun geleceği istenilen güvenlik kültürüne ulaşabilir. Tehlike algısı yüksek, güvenliği önemseyen, kurallara zorunluluk dışında bakan meslek sahipleri, kaliteli bir çalışma yaşamının yapı taşları olarak Mesleki Eğitimin içerisinden topluma yayılabilir.
MEBİLGİ
* MEBİLGİ yazılarını ancak açık link şekilde kaynak belirterek yayımlayabilirsiniz...
İsg kültürünün oturması çok zaman alabilecek bir konu. . Mesleki eğitim içerisine giren bireyler bu noktada ne kadar çok kazanırız mantığına sahip. Örneğin bir koruma gözlüğünün fiyatı 50 tl ise bunu almayan meslek sahibi bu 50 tl yi kar olarak kabul etmekte. Önce bunun önüne nasıl geçmeliyiz. Bu konu tartışılmalıdır. İşverenlerin yaptıkları işlerde maliyeti düşürme çabalarının nasıl yok edilebileceği tartışılmalıdır. Bu seferde ürünler için pazar bulma şansı zorlaşacaktır. Ağaç yaş iken eğilir. Yani İSG kültürünü küçük yaşta benimsetmek gerekir.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ ÇOK YABAnCI BİR UYGULAMA GİBİ YANİ TAKİPÇİNİN DE BAHSEttiği ANLATILAN GÖZLÜK GİBİ SÜRDÜREBİLİRLİĞİ OLMAYAN BİR ÇOK UYGULAMA VAR UCUZ BASİT OLABİLECEKLERİN BÜYÜK ZARARLARI GİBİ ELEKTRİK KAZALARINDAN TUTUN ASANSÖR KAZALARI YERALTI ÇALIŞANLARININ KAZALARI DOĞAL AFETLER EN BASİTİ BETON ATAN İNŞAAT İŞÇİLERİNİN BİRÇOK KAZASINI TELEVİZYON EKRANLARINDAN DUYUYORUZ ŞAŞIRIYOR AMA TEDBİR ALMIYORUZ ESKİDEN BİR ARAÇ KEMERİ KAMU SPOTU VARDI KAZA YAPAN ŞOFÖR KEMERİN SIKTIĞINDAN DEM VURARAK KEMERİ SUÇLUYORDU KEMERE BİR AKSESUAR MUAMELESİ YAPAN ARAÇ KULLANICILARI HALEN TRAFİKTE AMA SON PİŞMANLIK FAYDA VERMİYOR KAZA YAPANLARA, BİZE İSE MAALESEF DERS OLMUYOR OLMAMAKTA DA İNAT EDİYOR. İSG KÜLTÜRÜ AYNEN BEŞİKTEN MEZARA KADAR ÇOK BOYUTLU KAZASIZ GÜVENLİ GÜNLER DİLEĞİM İLE ARSLAN