İskelet Nedir?
Vücudumuzun dik durmasını ve iç organların korunmasını sağlayan, büyük bir kısmı minerallerden oluşan, eklem ve bağlar yardımıyla hareket etmemizi sağlayan etrafı kaslarla çevrili kemik yapıya iskelet denir.
Eklem Nedir?
İskelet sistemi içerisinde hareket eden iki kemik arasında bulunan ve bağlar veya içerisindeki sıvılar sayesinde harekete yardımcı olan yapılardır.
Kıkırdak Nedir?
Hareketimize yardımcı olan eklemlerin yüzeylerinde bulunan, hareketi kolaylaştıran, sertliği ve esnekliği olan bir çeşit bağ yapıdır. Kıkırdaklar kemikler kadar sert bir yapıya sahip değildirler. Esnek, dayanıklı ve damar içermeyen bir yapısı vardır. Ama zamanla kemikleşme eğilimi gösterebilirler. Özellikle kireçlenme sonrası bu durumla karşılaşılabilir. Sarı beyaz arası bir renge sahiptirler ve kaynatıldıklarında jöle kıvamına gelirler. Hasar gördüklerinde eski hallerine dönmeleri mümkün değildir.
Kıkırdak Nerelerde Bulunur?
Bebeklerin anne karnında iskeletleri kıkırdaktan oluşur. Bebekler büyüdükçe kemikleşme olmakta ve yetişkin haline gelindiğinde kaburga kemiklerinin uçlarında, bunların göğüs kafesindeki birleşme noktalarında kıkırdak doku kalır. Ayrıca yemek borusu, soluk borusu, kulak ve burun yapısı da kıkırdaktan oluşmaktadır. Doğada karşılaşılan en ilginç örneği ise köpek balığının tüm yaşamı boyunca iskeleti kıkırdaktan oluşur.
Kıkırdak Çeşitleri Nelerdir?
Kıkırdak doku kıkırdak hücrelerinden (Kondrosit) ve hücrelerin arasındaki maddelerden (Kondrin) oluşmaktadır. Kıkırdak doku hücreler arasındaki maddelerin durumuna göre sınıflandırılır:
a) Hiyalinli Kıkırdak:
Vücudumuzda en çok görülen çeşittir. Işığı geçirebilen yarı saydam ve mavimsi bir renktedir. Yetişkinlerde kemik uçlarında, eklem yerlerinde, soluk borusunda, gırtlakta bulunur.
b) Elastiki Kıkırdak:
Sarı renkte esnek lifli bir dolgu maddesidir. Kulak içerisinde östaki borusunda, kulak yolunda ve kulak kepçesinde bu yapı görülmektedir.
c) Lifli Kıkırdak ( Fibröz Kıkırdak, Fibrokartilaj) :
Zengin kollagen (bir çeşit protein) liflerden oluşan dolgudur. Yüksek direncin olması gereken bölgelerde bulunur. Kalça ve pelvis kemiklerinin arasında , omurga kemikleri arasındaki disklerde ve kasları kemiklere bağlayan tendon dokularında bulunurlar.
Kıkırdak Rahatsızlıkları Nelerdir? Sağlıklı Kıkırdak Doku için Neler Yapılmalıdır?
Kıkırdak dokuda büyümeyi etkileyen ve kemikleşme oluşturan hastalıklarla karşılaşabiliyoruz. En önemlileri artrit, koskokondritossurma ve akondraplazi sayılabilir.
Sağlığı için dikkat etmemiz gereken bazı durumlar şöyledir:
-Şeker hastaları ve kortizonlu ilaç (özellikle kanser ilaçları) kullanan hastalarda dikkat edilmesi gerekmektedir
-Alkol kullanımı sonucu kemik iliğinde ödem oluşması ihtimali arttığından özellikle 40 lı yaşlardan sonra azaltılmalıdır.
-Vücudun yükünü taşıyan kısım olan dizlerde egzersiz yaptırılmalı gerekirse dizlik kullanılmalıdır.
-Yüzme, kıkırdak hastalıklarının düşmanıdır. Mümkünse yüzme aksatılmamalıdır.
Kaynak: www.mebilgi.com– Yazıya aktif link verilmeden, kaynak alınamaz!