İşyeri Tehlike Sınıfı (NACE kodu) Nedir? Kamu Kurumları NACE Kodu Nasıl Belirlenir?

İşyeri Tehlike Sınıfı (NACE kodu) Nedir?

Ülkemizde işyeri tehlike sınıfı 6 haneli NACE kodlarıyla belirlenmektedir. İşyerine sunulacak İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri bu kodlara göre değişiklik göstermektedir.

NACE (Nomenclature des Activités Économiques dans la Communauté Européenne), Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflamasıdır. Bu kodlama ile işyeri/işletmelere 6 haneli bir kod verilmektedir. Ülkemizde Avrupa Birliğine geçiş süreciyle birlikte bu kod sistemi kullanılmaktadır.

NACE Kodu Nasıl Öğrenilir?

 İşyerinize ait SGK sicil numarasının 2, ve 7, hanesine kadar, 4 ya da 6 haneli olan numara İşyerinde yapılan işin NACE kodudur.

Örneğin, 1-841211-1-0-170600-140001-6-42-00 şeklinde bir SGK numarasının 2. ve 7. Numaraları işyerinin NACE kodudur. Bu sicil numarasında NACE Kodu 841211 olarak belirlenir.

İşyeri Tehlike Sınıfı Nasıl tespit edilir?

Tehlike sınıfının tespitinde bir işyerinde yürütülen asıl işin tehlike sınıfı dikkate alınır. Asıl işin tayininde tereddüde düşülmesi halinde işyerinin kuruluş amacına bakılır. İşyerinde birden fazla asıl iş tanımına uygun faaliyetin yürütülmesi halinde, bu işlerden tehlike sınıfı yüksek olan iş esas alınır. İş Sağlığı Ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde işyeri NACE kodu ve onun hangi tehlike sınıfına ait olduğunu gösteren İşyeri Tehlike Sınıfları Listesi vardır. Bu listeden belirlenen NACE kodunun karşılık hangi tehlike sınıfına girdiğini öğrenmek mümkündür.

Örneğimizde ele aldığımız 841211 numaralı NACE kodu listeden bakıldığında Eğitime İlişkin Kamu Yönetimi Hizmetlerini ifade ederek Az Tehlikeli sınıfta yer aldığı görülmektedir.

Kurumunuzun  Tehlike sınıfını öğrenmek için TIKLAYINIZ

Kamu kurumları için birkaç örnek vermek gerekirse;

84.12.11                 Eğitime ilişkin kamu yönetimi hizmetleri                                                                                   Az Tehlikeli

85.20.07                 Kamu kurumları tarafından verilen ilköğretim faaliyeti                                                         Az Tehlikeli

85.31.12                 Kamu kurumları tarafından verilen genel ortaöğretim (lise) faaliyeti                                  Az Tehlikeli

85.32.11                 Kamu kurumları tarafından verilen teknik ve mesleki ortaöğretim (lise) faaliyeti               Tehlikeli

İşyeri Tehlike Sınıfı Nasıl değiştirilir?

 İşyerine ait NACE kodu ile işyerinde yapılan asıl işin farklı olması durumunda, SGK il veya ilçe Müdürlüklerine yazılı başvuru yapılarak gerekli düzeltme yapılabilir. Ayrıca İşveren asıl iş faaliyet değişikliği durumunda en geç bir ay içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bildirmesi gerekir.

 İşyerleri tehlike sınıfına göre 3′e ayrılmaktadır.

Çok Tehlikeli              (İnşaat, maden, tersane vb.)  işlerin yapıldığı işyerleri

Tehlikeli                      (İmalat, kesme, boyama, servis vb.) işlerin yapıldığı işyerleri

Az Tehlikeli                (Büro hizmetleri, eğitim, gıda, perakende alışveriş vb.) işyerlerini ifade etmektedir.

 

2 Comments

  1. Sayın Mebilgi.com bu yazdıklarınıza göre İmam Hatip Liseleri de tehlikeli sınıfa mı giriyor? Ama buralarda herhangi bir atölye bulunmamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir