İkinci Üniversite Nedir?
İkinci Üniversite halen üniversite eğitimine devam eden ya da mezun olup bir mesleğe sahip olan kişilerin kendini geliştirme, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda yeni meslekler edinme gibi sebeplerle yeni bir alan/dal okumak istediklerinde sınavsız başvuru yapabilecekleri Anadolu Üniversitesi tarafından sunulan bir fırsattır. Hayallerini gerçekleştirmek isteyen yeni alanlarda kendini denemek isteyenlerin tercih edebilecekleri sınavsız şartsız kayıt yaptırarak okuyabileceği bir üniversite eğitimidir.
Kimler Başvuru Yapabilir?
Üniversitelerin lisans bölümlerinde okuyan ya da bu bölümlerden mezun olanlar Açık öğretim sisteminde bulunan lisans ve ön lisan düzeyinde programlara, üniversitelerin ön lisans programlarında okuyan ya da mezun olmuş kişiler ise Açık öğretim programlarında bulunan ön lisans programlarına başvuru yapabilirler. Ancak her iki durumda ada okumak istedikleri ikinci üniversite alanı okudukları ya da bitirdikleri bölümlerlerken farklı olmalıdır.
İkinci Üniversite Başvuru Koşulları Nelerdir?
- ÖSYM’nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan K.K.T.C.’deki üniversitelerde okuyan öğrenciler de başvurabilirler.
- Yabancı Uyruklu Öğrenci Giriş Sınavı ile Türkiye’deki üniversitelere yerleştirilen yabancı uyruklu öğrenciler de başvuruda bulunabilirler.
- Uyruğundan biri T.C. olup yurtdışı yükseköğretim kurumlarını bitirerek Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’ndan denklik belgesi alanlar başvurabilirler.
- Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri dışında başka bir üniversitede açık veya uzaktan eğitim sistemi ile öğrenim gören öğrenciler de aynı alanda olmamak üzere başvuru yapabilirler.
- Herhangi bir örgün yükseköğretim kurumundan kaydı silinenler ile herhangi bir örgün yükseköğretim programında kaydı bulunmayanlar başvuru yapamazlar.
- Yurt dışı yükseköğretim kurumlarında halen kayıtlı olup uyruğundan biri T.C. olan öğrenciler başvuru yapamazlar.
- Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinden mezun olanlar başvuru yapabilirler ancak, halen kayıtlı olanlar başvuru yapamazlar.
Yukarıdaki koşullarda açıköğretim programlarına kaydolan örgün öğretim öğrencileri veya mezunları, örgün öğretimden açıköğretime veya açıköğretim den örgün öğretime ders transferi veya kredi saydırma işlemi yaptıramaz. Bir yükseköğretim programından mezun olan veya halen bir örgün yükseköğretim programında okuyanlardan açıköğretimin bir programına kayıt yaptıranlar, askerlik işlemleri hariç açıköğretimdeki tüm öğrencilik hizmetlerinden yararlanırlar. Örgün öğretim ile birlikte açıköğretim programına kaydolacak erkek öğrencilerin askerlik işlemleri, örgün öğretimdeki statülerine göre yapılır. Bu durumdaki öğrencilerin açıköğretim programlarına kaydolmaları, askerlik işlemleri ile ilgili herhangi bir hak sağlamaz. Açıköğretim programlarına kayıt yaptırdıktan sonra örgün öğretimden kaydını sildiren öğrenciler bu durumlarını belgelendirmek koşuluyla askerlik işlemleri dâhil tüm öğrencilik hizmetinden yararlanırlar. Yukarıdaki koşullara uyan lisans veya önlisans mezunu veya örgün yükseköğretim bölümlerinde kayıtlı öğrenciler İkinci Üniversite kayıt türünden yararlanabilirler
Hangi Programlar Vardır?
Açıköğretim Fakültesi (Önlisans)
Adalet,Aşçılık,Bankacılık ve Sigortacılık,Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı**,Çağrı Merkezi Hizmetleri,Dış Ticaret,Emlak ve Emlak Yönetimi,Ev İdaresi,Fotoğrafçılık ve Kameramanlık,Halkla İlişkiler ve Tanıtım,İlahiyat,İnsan Kaynakları Yönetimi,İşletme Yönetimi,Kültürel Miras ve Turizm,Lojistik,Marka İletişimi,Medya ve İletişim,Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası,Muhasebe ve Vergi Uygulamaları,Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi,Radyo ve Televizyon Programcılığı,Sağlık Kurumları İşletmeciliği,Sosyal Hizmetler,Spor Yönetimi,Tarım,Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik**,Turizm ve Otel İşletmeciliği *,Turizm ve Seyahat Hizmetleri *,Yaşlı Bakımı,Yerel Yönetimler,Web Tasarımı ve Kodlama
Açıköğretim Fakültesi (Lisans)
Felsefe,Halkla İlişkiler ve Reklamcılık,Sağlık Yönetimi,Sosyoloji,Tarih,Türk Dili ve Edebiyatı,Yönetim Bilişim Sistemleri
İşletme Fakültesi (Lisans)
İşletme,Konaklama İşletmeciliği ***,Ululararasi Ticaret ve Lojistik Yönetimi
İktisat Fakültesi (Lisans)
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri,İktisat,Kamu Yönetimi,Maliye,Uluslararası İlişkiler
Öğrenme Ortamları Nelerdir?
Öğrenme ortamları e-Kampüs Sistemiyle sisteminde bulunan farklı malzeme türlerini ve ortamları ile gelişmiş altyapısı sayesinde, Güncel İçerik, Ünite Bazlı Yapı, Mobil Ortam, Kitap(PDF),Sesli Kitap (MP3 | Daisy),Etkileşimli e-Kitap, Ünite Etkinlikleri (Tartışma Topluluğu),Alıştırmalar (Çevrimiçi)),Etkileşimli Ders, Ünite Anlatım Videosu,1 Soru 1 Cevap, Ünite Özeti (PDF) ve Sesli Özet,Yaprak Test (PDF),e-Seminer, Deneme Sınavları (Çevrimiçi ve PDF),Çıkmış Sınav Soruları (PDF) dan oluşan zengin öğrenme ortamları mevcuttur.
İkinci Üniversiteye Devam Edenler Bu Programdan Faydalana Bilir Mi?
Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinin herhangi bir lisans bölümünde veya önlisans programına halen kayıtlı olan öğrenciler İkinci Üniversite kapsamında kayıt yaptıramaz. Çünkü Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerde aynı anda iki programda okumak mümkün değildir. İkinci Üniversite kayıt türü ile kayıt yaptırabilmesi için halen kayıtlı olduğu bölümden/programdan mezun olması gerekmektedir.
Daha Fazla bilgi almak için tıklayınız
Kaynak: www.mebilgi.com– Yazıya aktif link verilmeden, kaynak alınamaz!