Grip Nedir?
Gribe influenza adı verilen virüsler neden olur. Grip 39 derece yüksek ateş, şiddetli kas ve eklem ağrısı, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürün belirtileri ile ortaya çıkan mevsimsel bir hastalıktır. Grip özellikle kış aylarında 6-8 hafta etkili olur. İnfluenza virüsü A, B ve C tiplerine sahiptir. C tipi virüs insanları hasta yapmaz. A tipi virüs hafif seyrederken B tipi virüs daha çok çocukları etkiler. Grip bazı durumlarda salgın haline gelebilir. Hasta insanın solunum salgısının sağlam insanlara bulaşması ile hastalık yayılım gösterir. Hastalığın kuluçka süresi 3 gündür. Grip belirtileri başlamadan 1 gün önce hastalık bulaşmaya başlar. Bulaşıcılık 5 gün sürer. Bu süre çocuklarda 10 güne çıkabilir.
Grip Belirtileri Nelerdir?
Grip olan bireyin ateşi 39 dereceye çıkar. Şiddetli baş ağrısının yanında genel vücut ağrısı çeker. Kişi kendini 2-3 hafta boyunca yorgun ve halsiz hisseder. Grip olan kişinin burnu tıkanır, boğazı ağrırı. Çok sık öksürmeye başlar.
Grip tanısı nasıl konur?
Grip belirtileri çoğu zaman soğuk algınlığı belirtileri ile karıştırılır. Gribin kesin tanısı hastalığın ilk 3 gününde burundan alınan bir sürüntü ile konur.
Grip tedavisi nasıl yapılır?
Grip tedavisinde antiviral ilaç ve aşı kullanılır. Grip virüsü her yıl antijenik değişime uğradığı için her yıl bir önceki yıl en sık görülen virüse göre aşı üretilir. Grip aşıları Eylül ile Kasım ayları arasında yapılır. Aşı hastalığın ağır geçmesini ve komplikasyonları önler. Aşı bireyi % 70 oranında korur.
Kimler Mutlaka Grip Aşısı Olmalı
65 yaş üstü yaşlılar, yaşlı bakım evinde kalanlar, astımlı bireyler, kalp ve akciğer rahatsızlığı olanlar, şeker hastaları, böbrek hastaları, uzun süre aspirin tedavisi görenler, gebeliğin 3. ayında olan kadınlar, sağlık çalışanları, yaşlı merkezinde çalışanlar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar öncelikli olarak aşı olması gereken gruplardır.
Kimlere Grip Aşısı Yapılmaz
Grip aşısı 6 aydan küçük bebeklere, yumurta alerjisi olanlara, yüksek ateşi olanlara, grip aşısına alerjik reaksiyon gösterenlere yapılmaz.
Grip Tedavisinde Kullanılan İlaçlar
Grip tedavisinde antiviral ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar hastalık belirtileri başladıktan sonra 2 gün içinde mutlaka kullanılmalıdır. Her grip hastası antiviral ilaç kullanması gerekmez. İlaçlar özellikle riskli guruplara uygulanır. Grip tedavisinde ağrı kesici ilaçlar ve ateş düşürücüler kullanılır. Tedavide aspirin kullanılmamalıdır. Bol sıvı almak ve yatak istirahatı yapmak, taze meyve ve sebze tüketmek, elleri sık yıkamak ve hastalığın bulaşmasını önlemek için maske takmak gerekir.
Gribe iyi gelen besinler nelerdir?
Grip için uzmanların önerdiği besinler şunlardır: Çorbalardan tavuk ve paça çorbası, meyvelerden portakal, greyfurt, mandalina, bitki çaylarından limonlu çay, zencefil, ekinezya, kuşburnu, adaçayı, kekik ve okaliptus çayı
Gripten nasıl korunabiliriz?
Grip saflığının olduğu dönemde kalabalık ortamlardan uzak durmalısınız. Maske kullanarak ve elleri sık yıkayarak gripten korunabilirsiniz. Sağlıklı beslenmek, yorgunluk ve uykusuzluktan kaçınmak vücut direncinizi arttırıp vücudu gribe karşı güçlü kılar. Bol sıvı tüketmek, hasta olan çocukları okula göndermemek, kış mevsiminde öpüşmekten ve tokalaşmaktan kaçınmak gerekir. Grip aşısını da mutlaka yaptırmak gerekir.