Fethiye’nin Görülmesi Gereken Yerleri
Ülkemizin Güney batısında, Muğla’nın ilçesi olan Fethiye, önemli plajlarının yanı sıra tarih ve doğanın tüm güzelliklerini barındıran bir tatil yöresidir. Tatil dönemlerinde deniz turizmi ile yoğun ilgi görse de ülkemizin diğer tatil bölgelerinden farklı olarak oldukça fazla gezilecek yer barındırır.
Fethiye’de tatilini geçirmeyi tercih eden ziyaretçiler plajlarında deniz, kum ve güneşinin yanında, muhteşem doğası, tarihi yerleri ve spor imkânlarını da yaşamalıdır. Öncelikli olarak muhteşem denizinin tadının çıkarılabileceği plaj ve koylarını tanıtmak istiyoruz.
Ölüdeniz Plajı
Dünyaca ünlü ölüdeniz plajı, Fethiye’yi tercih eden turistlerin görmeden gitmedikleri bir güzelliktir. Fethiye şehir merkezine 12 km uzaklıkta olan ölüdeniz, ovacık, hisarönü ve kayaköy gibi beldelere yakındır. Beyaz kumu ve sürekli temiz denizi ile ünlü Ölüdeniz’in meşhur kumburnu plajı, mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelir.
Babadağ’dan yamaç paraşütü ile atlayanlar ölüdeniz semalarında uçarlar ve genellikle belcekız plajına inerler. Ölüdeniz başlangıçlı tekne turları harika bir gün geçirmenizi sağlayacak güzel bir etkinlik olacaktır. Fethiye körfezinde yapılan tekne turlarından faklı olan ölüdeniz tekne turları ile sadece deniz yolu ile ulaşabileceğiniz muhteşem güzelliklerle tanışırsınız.
Belcekız plajından hareket eden tekneler, deve plajı, soğuk su, akvaryum koyu, St. Nicholas diğer adıyla Gemiler adası, Kelebekler vadisi ve mavi mağarada verilen molalarla güzellikleri yaşama imkânı verir.
Belcekız Plajı
Ölüdeniz kasabasının merkezinde bulunan plajdır. Ölüdeniz’in kumburnu kısmı haricinde oldukça fazla tercih edilen plajıdır. Plaj temiz denizi ve kumsalıyla hem denizcilerin uğrak yeri hem de yamaç paraşütü yapanların iniş noktasıdır. Plajın arkasında eğlence ve yeme içme yerleri ile oteller yer alır.
Kelebekler Vadisi
Babadağ’ın eteklerinin denizle buluştuğu koy, doğal güzelliği ve barındırdığı kelebek çeşitleri ile doğal sit alanıdır. Ulaşımın Ölüdeniz’den kalkan teknelerle yapılması tavsiye edilir. Kara yolundan vadiye inmek oldukça zorludur. Özellikle kamp yapmayı tercih eden tatilcilerin uğrak noktası olan vadinin yamaçlarında bulunan mağaralar kelebek türlerine ev sahipliği yapmaktadır.
Kabak Koyu
Fethiye’nin en eşsiz noktalarından biri de kabak koyudur. Ölüdeniz’den yaklaşık 17 km daha ileridedir. Vadinin arasından denize açılan kumsalı özel bir tatil ve eğlence isteyen gençlerin en önemli tercihidir. Ulaşım ölüdeniz’den hareket eden özel teknelerle yapılırken, kara yolu ancak belli bir noktaya ulaşır. Tatilini Fethiye’de geçirmek isteyenlerin mutlaka görmek isteyeceği bir başka cennet köşe de kabak koyudur.
Gemiler Koyu
Fethiye tatilinde bir günü de körfezinde Gemiler adasını barındıran Gemiler koyuna ayırmak gerekiyor. Tekne turlarının uğradığı Gemiler adası, nadide doğası ve tarihi kalıntılarıyla ilgi çekicidir. Kara yolu ile Kayaköy’ den ulaşılan Gemiler koyu, Fethiye’nin saklı noktalarından doğal sit alanıdır.
Çalış Plajı
Fethiye şehir merkezine yakın olan çalış plajına, toplu taşıma araçları yanı sıra kordondan kalkan tekneler ile de ulaşabilirsiniz. Caretta Caretta cinsi kaplumbağaların ziyaret noktalarından olan plaj, konaklama yerlerini de barındırır. Temiz denizinde yüzmenin yanında spor aktiviteleri ile geçirilen güzel bir günün sonunda, denize batan güneşi izlemeye doyamazsınız. Akşamları da eğlence mekânları oldukça canlıdır.
Günlüklü Koyu
Fethiye şehir merkezine yaklaşık olarak 17 km uzaklıktaki günlüklü koyu adını nadir görülen günlük ağaçlarından almaktadır. Günlüklü koyunda denize girmek isteyen ziyaretçiler sahile güneşin bile arasından süzülemediği günlük ağaçlarının arasından geçerek ulaşırlar. Sakin ve temiz doğası ile mutlaka görülmesi gereken koylardan olan günlüklü, tatilinizin bir gününü ayırmanız gereken bir yer.
On iki Adalar Turu
Tam bir günü, denizin üzerinde ve eğlence ile geçirmek için mutlaka on iki adalar turuna katılmalısınız. Fethiye kordon boyunda sıralanmış gezi teknelerinde birini seçerek bu muhteşem Akdeniz gününü yaşamalısınız. Kızıladanın eşsiz denizi ile başlayan gezi, Delikli, Yassıca, Tersane, Domuz Adası ve diğer adalarla devam eder. Kleopatra Hamamı’nda mola verildikten sonra Bedri Rahmi Koyu, Göbün Koyu, Şövalye Adası da uğranan yerler arasındadır.
Fethiye’nin Diğer Plajları
Fethiye’de Gezilecek Yerler
Fethiye her günü farklı bir güzellikle geçirilecek uzun bir tatil yaşamanızı sağlayacak doğa harikası ilçemizdir. Tanıtmaya çalıştığımız belli başlı plaj ve koylardan bir bu kadar daha vardır. Kısaca bahsetmek gerekirse, Fethiye körfezine güzellik katan Şövalye adası ile başlamak gerekir.
Şövalye adası, sınırlı sayıda yazlıkların sıralandığı bir tarafı körfeze, diğer tarafı açık denize bakan ince uzun bir adadır. Plajı da bulunan adada vakit geçirmek de oldukça eğlenceli olacaktır.
Fethiye merkezinde yer alan ve orman kamp olarak adlandırılan yarımadada bulunan koylar da denize girmek ve kamp yapmak isteyenlerin çok fazla tercih ettiği yerlerdir. Yarımada boyunca, küçük ve büyük samanlık, boncuklu, kuleli gibi birçok koy bulunur. Bu koylarda denize girmek, piknik yapmak için de birkaç gün ayırmak isteyeceksiniz.
Farklı bir yer görmek isterseniz Katrancı koyuna da uğramalı, piknik, kamp ve deniz gibi imkânlarından faydalanmalısınız. Deniz, kum, piknik ve kamp için birbirinden farklı onlarca plaj ve koy barındıran Fethiye’nin görülmesi gereken tarihi ve doğal yerlerini de anlatmak gerekir.
Saklıkent Kanyonu
Görmeden Fethiye’den ayrılamayacağınız bir başka güzellikte Saklıkent Kanyonudur. Fethiye’den dolmuşlarla da ulaşabileceğiniz kanyona özel aracınızla giderseniz yol üzerindeki köylerde bulunan lezzetleri mutlaka tatmalısınız. Kahvaltınızı buralarda yapmayı tercih etmelisiniz.
Karaçay üzerinde yer alan kanyondan doğan su kaynakları o kadar soğuktur ki yaz sıcağında bile akan sudan geçerken oldukça zorlanırsınız. Xsantos Antik Kenti yakınındaki Saklıkent Kanyonunun uzunluğu 18 kilometre, yüksekliği 200 metredir. Milli park statüsündeki coğrafi alanın en dar noktasında genişliği 2 metreye kadar düşmektedir. Kanyonda trekking, rafting ve safari organizasyonları da düzenlenmekte olup, suyun üzerinde kurulan sofralar da sizi bekliyor. Buraya kadar gelmişken hemen yakınında bulunan Gizlikent şelalesine de uğramadan dönmeyin.
Tlos Antik Kenti
Fethiye’nin 42 kilometre doğusunda bulunan Yaka Köyü sınırları içerisindedir. Likya Bölgesi’nin en önemli yerleşimlerinden biri olan antik kentte uzun yürüyüşler yapabilirsiniz. Kazı çalışmalarını, akropolü, bazilikayı, büyük hamamı, Kronos Tapınağı’nı, stadyumu, tiyatroyu ve Girmeler Mağarası’nı görmelisiniz.
Kayaköy
Ölüdeniz veya Gemiler koyuna gitmeden önce Kayaköy’ü de gezmelisiniz. Eski bir Rum köyü olan Kayaköy’ün tarihi milattan öncelere kadar dayanır. 1923 yılına kadar on bine yakın kişinin yaşadığı taş evleri görmek gerekiyor. Dar sokakları, üst üste olmasına rağmen birbirinin güneşine engel olmayan evlerin mimarisi, kiliseleri, şapelleri ve olağanüstü manzarası ilginizi çekecektir.
Likya Yolu
Antik çağda bir yürüyüş yapmak isterseniz Likyalıların ticaret rotası olarak kullandığı Likya Yolunu görmelisiniz. Antalya ile Fethiye körfezleri arasında uzayan dünyaca ünlü rota 535 km’lik uzunluğundadır. Türkiye’nin ilk uzun mesafeli yürüyüş yolu olan Likya Yolu, dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından biri olarak gösterilme ktedir. Yol üzerinde el değmemiş koylar, dağlar, ıssız köyler yer almaktadır. Yol boyunca İdyros, Phaselis, Olympos, Limyra, Myra, Simena gibi antik kentlerden geçilmektedir.
Fethiye’nin Diğer Tarihi Yerleri
Antik çağlara ilgi duyanlar Fethiye şehir merkezinde bulunan Kral Kaya mezarlarını görmelidir. İlçenin ilk yerleşim yerinde yer alan Telmessos Antik Kenti, yakın tarihte ortaya çıkarılan tiyatro ile hemen kordonun ardındadır.
Fethiye’de tatilini geçirenlerin ziyaret ettiği bir başka güzellik de Dalyan Kral mezarları ve muhteşem bir tekne yolu ile ulaşılan İztuzu plajıdır. Yine yakın bölgelerden bir olan Patara plajı ve antik kent bir günün ayrılması gereken ziyaretler arasındadır.
Sıra dışı bir tatil ve unutulmaz günlerin yaşanabileceği Fethiye her gününüzü farklı bir güzellikle geçirebileceğiniz doğa harikası bir cennet köşedir.