Ev Kazalarını Önlemek İçin Neler Yapmalıyız?

Ev Kazaları Nelerdir?

Kaza deyince aklımıza daha çok trafik ve iş kazaları gelse de en korunaklı yaşam alanımız olan evlerimizde yaşadığımız kazalar hiç te azımsanacak gibi değil. İnsanın kendini en çok güvende hissettiği evinde kendisi veya ailesinin kaza yaşaması, yaralanması veya ölmesi pek ihtimal vermediğimiz bir durumdur. Oysa rakamlar hiç te öyle söylemiyor. İstatistiklere göre, yaşanılan kazaların  %25’ i evlerde gerçekleşiyor. Ev kazası yaşayan insan sayısı ortalama 6 milyon iken bu kazalarda yaklaşık üç-dört bin kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Bu rakamların yılda iş kazasında kaybettiğimiz insan sayısının iki katı olması ev kazaları için de önlem almanın önemini ortaya koymaktadır.

En sık kaza ortaya çıkaran tehlike kaynaklarını şu şekilde sıralayabiliriz.

Düşme ve Çarpma Tehlikesi

İnsanların herhangi bir yükseklikten herhangi bir yere düşmesi veya bir cismin insanın üstüne düşmesi her zaman tehlikelidir. Düşme olayı her zaman ciddiye alınmalı ve doktor gözetiminde kontrol edilmelidir. Bazen insan 3 metreden düşüp herhangi bir sorun yaşamazken, bazen de oturduğu sandalyeden düşerek felç geçirebilir.
Ev Kazaları

Pencere önlerine herhangi bir eşya koyarsak, çocukların açık pencerelerden düşme ihtimali ortaya çıkabilir. Çocuklar için balkonlar veya masa, sandalye veya kanepe üzerinde düşme tehlikesi de her zaman ihtimal içerisinde düşünülmelidir. Pencerelere çocuk kilidi veya fazla açılmasını engelleyici mekanizmalar uygulanabileceği gibi balkon ve pencere önlerine eşya bırakmamayı da alışkanlık haline getirmeliyiz.

Düşme tehlikesi sadece çocuklar için olan bir tehlike değildir. Özellikle pencere temizliği esnasında oldukça fazla kaza yaşanmaktadır. Pencerelerden dışarı sarkarak temizlik yapmak güvenli bir yöntem değildir.  Baş dönmesi, dikkatsizlik veya pencere çerçevelerinin duvara sağlam monte edilmemiş olması düşme olayı için sebep olabilir. Pencere kasalarının duvara güvenli şekilde monte edildiğinden kontrol ettirerek emin olmalıyız.

Evimizde bulunan düşme tehlikesi bulunan dolapları mutlaka duvara sabitleyerek kullanmalıyız. Duvara monte edilmiş şekilde kullanımda olan mutfak dolaplarının kullanımı da dikkat edilmesi gereken bir diğer konudur. Mutfak dolaplarına yerleştirilen tencere, tabak ve cam eşyalar oldukça ağır olabilirler. Bu dolaplarının montajının sağlam olduğu aralıklı olarak kontrol ettirilmeli ve hafif gereçler üst dolap gözlerine, ağır olanlar alt dolap gözlerine yerleştirilmelidir. Ayrıca genel olarak dolapların üzerine malzeme koymamaya da özen göstermek gerekmektedir.

Kesici ve Delici Alet Tehlikeleri

Özellikle çocukların erişebileceği yerlerde bıçak, makas, jilet, kırık cam parçalar gibi keskin cisimler bırakılmamalıdır. Masa, sehpa ve dolapların keskin köşeleri de küçük çocukların bulunduğu evlerde özel malzemelerle yumuşatılabilir.

Cisim Yutma ve Boğulmalar

Yine çocukların karşı karşıya kaldığı tehlikelerden bir diğeri de küçük nesne veya sert küçük yiyeceklerin yutulması veya nefes borusuna kaçmasıdır. Bu duruma yol açacak nesnelerin ortada bırakılmaması ve bunun durumda yapılacak ilk yardım müdahaleleri konusunda bilgi sahibi olunması önem arz etmektedir.

Zehirlenme Olayları

Yine daha çok çocukların yaşadığı kazalardan biri de kimyasal temizlik maddeleri, bazı böcek zehirleri veya ilaçların yutulması nedeni ile ortaya çıkar. Bunun için mutlaka bu tüm malzemelerin çocukların erişemeyeceği kilitli dolaplarda tutulması gerekmektedir. Ayrıca temizlik maddelerini orijinal kutuları dışında normal içecek kaplarında asla depolamamak gerekir.

Yanma Ve Yangın Tehlikesi

En fazla yaşanan kazalar yanma olaylarıdır. Bu yangın çıkaracak sebeplere kadar gidebilir. Açıkta bırakılan sıcak ütü veya sıcak su kapları, sobalar yanıkların sebebidir. Ayrıca mutfak ocaklarının kullanımında da bazı doğru davranışları alışkanlık haline getirmemeliyiz. Bunlar, tencere ve çaydanlık saplarını çocukların ulaşabileceği tarafa çevirmemek, özellikle çaydanlıkları arka ocaklarda kullanmak olabilir.

Ayrıca, elektrik sobalarının güvensiz oluşu ve mutfakta unutulan alt ocağı açık tencerelerin tutuşması yangın sebeplerindendir. Evlerde bir yangın söndürme cihazı bulundurmak ve kullanımını öğrenmek de doğru bir davranış olur. Bunun yanında yanmakta olan yağa su dökerek söndürmeye çalışırken yanan insan sayısı da oldukça fazladır.

Tüm bunların yanında, kayma, elektriğe çarpılma, ortada bırakılan silahın ateş alması, merdivenlerden düşme, banyoda kayıp düşme de sonucu ölüme kadar giden kazaları başlatmaktadır.

Kaynak: www.mebilgi.com– Yazıya aktif link verilmeden, kaynak alınamaz!

You May Also Like