Eğitimde Teknoloji Nasıl Kullanılır?

Eğitimde Teknoloji Kullanımının Önemi ve Faydaları

Eğitimde teknolojinin nasıl kullanılacağı çok önemlidir. Günümüzde hayatın içerisine bu denli girmiş olan teknolojinin eğitimde de etkili kullanılması zorunlu hale gelmiştir. Eğitimde teknolojinin etkin kullanılması şüphesiz eğitim ve öğretim faaliyetlerini olumlu yönde etkileyecektir. Ülkemizde eğitim teknolojisi denilince aklımıza ilk gelen Akıllı Tahtalar ve Eğitim Bilişim Ağı (eba) gelmektedir. Akıllı tahtalar sayesinde derslerin görselliğinin artırılmasını sağlamaktadır. Ayrıca hazır ders materyallerinin hızlı bir şekilde derste kullanılması eğitim sürecini kolaylaştıran ve öğrencilerin dikkatlerini konuya yoğunlaşmasını sağlayan önemli etkenlerdendir. Eğitim teknolojisi yalnızca akıllı tahta uygulamasından ibaret değildir.

Eğitimde Teknoloji Kullanımı ve EBA

Eğitimde Teknoloji Kullanma Yolları Nelerdir?

Eğitimde teknoloji kullanımının birçok yolu olmakla birlikte burada en önemli olanlarından bahsedeceğiz.

1-Eğitim Bilişim Ağı (eba) kullanımı: Milli Eğitim Bakanlığı tarafından oluşturulan eba çevrimiçi bir sosyal eğitim platformudur. eba öğretmenlere ve öğrencilere eğitimde büyük kolaylık sağlayan bir platformudur. EBA’ya öğretmenler özel hazırladıkları içerikleri istediği gibi yükleyebilirken yine  başka öğretmenler tarafından paylaşılan not ve sunumlara rahatlıkla ulaşabilmektedir. EBA’nın içinde ses, haber, video gibi modüller vardır. Bu modüller kullanılarak istenilen işlem yapılabilmektedir.

2-Slayt Gösterisi Sunumları: Derslerin slayt gösterisiyle sunulması en eski yöntemlerden birisidir. Ders kazanımlarına uygun zengin multimedya desteği ile hazırlanmış sunumlar dikkat çekici olabilir. Sunum hazırlarken salt metinlerden ve ya resimlerden oluşmamasına dikkat edilmelidir. Gözleri yormayan renkler ve yazı karakterleri ile konuyla ilgili uygun multimedya kullanılması sunumun etkinliğini artıracaktır. Sunumda renkli görüntüler, gifler, kısa video klipler, grafikler, animasyonlar, sesler kullanılabilir.

3- Sanal Turlar: Derslerin kazanımlarına yönelik yapılan gezi ve gözlemler her zaman heyecan verici olmaktadır. Ancak maliyet ve güvenlik açısından çoğu zaman ihtiyaç duyulan geziler yapılamamaktadır. Artık teknoloji sayesinde birçok gezi ve gözlemler sanal ortamda yapılabilmektedir. Kütüphane, müze ve hatta birçok kurum ve kuruluş sanal ortamda gezilebilecek şekilde teknolojik altyapısını oluşturmuştur. Bununla birlikte Google Cardboard sayesinde sanal bir saha gezisi yapılabilinir. Bu sayede tarihi yerler, yabancı ülkeler gezilebilir ve öğrencilerin derse olan ilgisini artırabilir. Kültür ve Turiz Bakanlığına ait Sanal tur yapılabilecek yerler için tıklayın https://www.ktb.gov.tr/TR-96599/sanal-gezinti.html

4-Eğitim/Öğretim Amacıyla Video Kullanımı: Videoları izlemek, okumaya oranla kavramları daha uzun süre hafızada tutmaya yardımcı olur. Sınıf etkinliklerini, sınıf içi akran sunumlarını video olarak kaydederek ve bunları Gdrive, Google Classroom veya YouTube üzerinden paylaşılabilir. İhtiyaç halinde tekrar izleme olanağı mevcuttur.Video destekli ders işlemek öğrencilerin kendi hızlarında öğrenmelerini sağlar. https://www.youtube.com/

5-Sınav ve Anketler

Öğrenciler Google Forms gibi bir araçla dersleriyle ilgili formlar, sınavlar ve anketler oluşturabilirler. Bu, eğitim öğretimde teknoloji kullanmanın en kolay yollarından biridir. Bu sayede etkinliklerle ilgili, anketler, formlar, sınavlar düzenleyerek sanal ortamda etkili öğrenme gerçekleştirilebilir.

Eğitimde öğrencilerin de ilgilerini çekecek birçok teknoloji vardır, ancak hangisinin öğrencileriniz için yararlı olduğunu bulmak ve bunları uygulamak size kalmış.

Kaynak:
https://www.mebilgi.com/egitimde-teknoloji-nasil-kullanilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir