Milli Eğitim Bakanlığı, Döküman Yönetim Sistemi (DYS) için yaptığı yeniliği duyurdu. DYS görme engelli kullanıcılar için erişilebilirlik kriterlerini sağlarken, konuyla ilgili iyileştirmelerin de sürdüğü belirtildi.
Bakanlığın DYS sayfasında, erişilebilirlik çalışmaları kapsamında DYS’nin tüm ana ve alt ekranları gözden geçirildi. Açıklamaya göre; DYS’de görme engellilerin erişimini engellediği tespit edilen 800’den fazla sorun giderilmiş bulunmakta. Açıklamanın devamını aynen aktarıyoruz:
DYS’nin klavye üzerinden kullanımını kolaylaştıran 500’ün üzerinde kısayol tuşu tanımlanmıştır.
Bu güncelleme sayesinde görme engelli kullanıcılar DYS üzerinde şu temel senaryoları gerçekleştirebilir hale gelmiştir:
* Yeni evrak oluşturabilir, imzalayabilir, kaydedebilir ve onaya sunabilir.
* Gelen evrakları havale edebilir, yönlendirebilir, gözden geçirebilir ve arşive kaldırabilir.
* Evrakları okuyabilir, onaylayabilir, reddedebilir ve not yazabilir.
* Evrakı iptal edebilir, düzenleyebilir ve tekrar onaya sunabilir.
* Tüm sorgulama ekranlarını kullanabilir:
– Birim Evrak Sorgusunu kullanarak birim evraklarını sorgulayabilir.
– Kişi Evrak Sorgusunu kullanarak işlem yaptığı evrakları sorgulayabilir.
– Dosyalar ekranını kullanarak birimin evraklarını sorgulayabilir.
– Birime gelen, birimden giden ve onaya sunulan evraklar üzerinde DYS’nin sunduğu imkanları kullanarak sorgulamalar yapabilir.
– İlgilendiğim Evraklar ekranını kullanabilir.
* DYS yönetici ekranlarını kullanabilir.
* Yetkili personel gelen evrak rolüne ait ekranları kullanabilir.
* Birim Gelen ve giden evrak kayıt kullanıcısı rolündeki ekranları kullanabilir.
Görme engelli kullanıcılarımız DYS kullanımı esnasında karşılaştıkları problemleri engelsizdys@meb.gov.tr e-posta adresine bildirebilirler.
Bilindiği gibi Dünyanın en popüler siteleri uygulama platformalarında, Görme Engelliler için erişilebilirlik kriteri sağlamaktalar. Yine AB ülkelerinde bütün kamu kurumları, üniversiteler ve sivil toplum örgütleri web sitelerinde erişilebilirlik kriterlerine uygun özellikle kullanmaktalar.
Erişilebilirlik Nedir?
Erişilebilirlik tek başına kullanıldığında; tüm bireylerin kişisel kıstlı özelliklerine bakılmaksızın rahat ve güvenli şekilde bir imkana ulaşabilmesi akla geliyor. Engelliler için erişilebilirlik de engel türlerine bakılmaksızın, ilgili ortamda yaşaması, çalışması anlamı taşıyor. Çalışma ve yaşam alanlarında tüm engelli bireylerin öndünde duran engellerin yok edilmesi için çalışmalar devam ederken, tam bir erişilebilirlikten bahsetmek için henüz erken. Görme engelli bilgisayar kullanıcılarının ekran okuma programları kullanarak, klavye kısa yol tuşları ile ilgili web sitesinin tüm imkanlarına erişmeleri şeklinde tanımlayabileceğimiz webde erişilebilirlik kavramı, son yıllarda daha çok kullanılıyor.
Kaynaklar:
DYS
Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği