Domuz Gribi Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Domuz Gribi

A tipi influenza virüsü olan H1N1 virüsünün sebep olduğu bir grip türüdür. Domuz gribi genellikle kış aylarında görülür. Mevsimsel grip ile aynı belirtilere sahip olan H1N1, virüsün domuzlarda görülmesinden dolayı domuz gribi adını almıştır. Yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, üşüme, titreme gibi belirtiler ortaya çıkar. Virüs yapısal olarak hızlı bir şekilde değişime uğradığı için başlangıçta tehlikeli olmayan hastalık ilerleyen zamanlarda tehlikeli hastalık haline gelmiştir.

Domuz Gribi Kimlerde Görülür?

Her yaştaki insanı etkileyen tehlikeli ve bulaşıcı bir hastalık olan domuz gribinin ilk kez 2009 yılında görüldüğü Meksika’dan sonra hızlı bir şekilde tüm dünyaya yayılarak salgın haline geldi. Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi alarmı verildi.

Domuz Gribinin Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın belirtileri mevsimsel griple aynıdır. Bunlar ateş, boğaz ağrısı, öksürük, vücut ağrısı, baş ağrısı ve üşüme gibi belirtilerdir. Vücutta yorgunluk, bitkinlik, kusma ve ishal gibi belirtiler nadiren görülür. Kronik rahatsızlığı olanlar, vücut direnci düşük olanlar, mevsimsel gribi çok ağır geçirenler domuz gribini daha şiddetli yaşar. Domuz gribi sonucunda çeşitli organlarda iltihaplar görülebilir. İltihaplar daha çok akciğer organında görülür. Akciğer organında görülen ve akciğer enfeksiyonu olarak adlandırılan hastalık ölümlere neden olur. Astım hastalığı ile birleşen domuz gribi ileri düzey solunum yetmezliğine yol açarak hastalığın ölümle sonuçlanmasına neden olur.

Domuz Gribinin Nedenleri Nelerdir?

Domuz gribinin nedeni ile mevsimsel gribin nedenleri aşağı yukarı aynıdır. H1N1 virüsü, grip virüsünün evrim geçirmiş halidir. Hastalığa bu adın verilmesinin nedeni domuzlarda görülen virüse benziyor olmasıdır. İnsanlarda görülen domuz gribi virüsü kuşlarda ve domuzlarda görülen virüsün karışımıdır. Hastalık bir domuzdan insana solunum yoluyla çok rahat geçebilir. Domuz etinin yüksek sıcaklıklarda pişirilmeden tüketilmesiyle de hastalık bulaşabilir. Öksürme ve aksırma ile havaya saçılan virüsler ortamda bulunan sağlıklı insanlara bulaşır. Hasta olan bireyin kişisel eşyalarının kullanılması da domuz gribinin bulaşmasına neden olur. Hasta olan bireyle tokalaşmak ve öpüşmek de hastalığın bulaşmasına neden olur.

Domuz Gribinin Tanısı

influenza A (H1N1) tanısını bu konuda uzman kişiler koyabilir. Domuz gribinin mevsimsel gripten, soğuk algınlığından farklı olmaması nedeniyle tanısı zorlaşır. Hastalık yorgunluk ve vücut kırgınlığı ile başlayıp normal grip gibi seyreder. Domuz gribinin teşhisi PCR denilen yöntemle konur. Bu cihaz her laboratuvarda bulunmaz. Burun akıntısı, geniz akıntısı sıvıları alınarak test edilir. Yapılan testlerde hastanın H1N1 virüsünün sebep olduğu domuz gribine yakalandığı tespit edilirse vakit kaybetmeden tedavi süreci başlatılır.

Domuz Gribinden Korunma Yolları Nelerdir?

Domuz gribinden korunmanın en iyi yolu hastalığa yakalanmaktan kaçınmaktır. Salgının olduğu mevsimlerde kalabalık ortamlarda bulunmaktan kaçının. Ev, işyeri ve okullarda ortak kullanım alanlarında kapı kolları ve lavabo başlıklarını dezenfektan ile temizleyin. Hastalığa yakalanan kişilerle yakın temasta bulunmayın. Hastalığın bulaşmasını önlemek için maske takın. Evde kullandığınız yatak örtüsü, yastık kılıfı, çarşaf, havlu gibi eşyaların temizliğine dikkat edin. Ellerinizi çok sık özenerek yıkayın. Tedavi için kullanılacak ilaçları mutlaka doktor kontrolünde alın.

Kaynak: www.mebilgi.com/domuz-gribi-nedir-nasil-tedavi-edilir

You May Also Like