Dolandırıcılık Gün Geçtikçe Artıyor
Dolandırıcılar sürekli farklı yöntemler kullanarak, insanların dikkatsizliklerini, inançlarını, zaaflarını, duyarlılıklarını ve hatta engellerini bile kullanarak, oldukça zor durumlara düşmelerini sağlamaktalar. Bazen boş bir anımızda veya yanlış yönlendirilerek attığımız bir imza, bazen de kandırılarak elimizde olmayan paraları bile kaybedebiliriz. Bu kötü niyetli kişilerden korunmak için diğer insanların yaşadıkları tecrübelerden oluşan bazı yöntemleri toparlamaya çalıştık.
Senet İmzalatarak Dolandırma
Farklı senaryolar kurgulayarak zayıf yönlerini önceden tespit ettikleri kişilere, fark ettirmeden yüklü miktarlarda senetler imzalatabiliyorlar. Yaşlı veya gözleri iyi görmeyen kişilere yardım etme bahanesi ile güvenlerini kazanarak senet imzalatma gerçekleşebiliyor. Bunun yanında yaptıkları çekilişle hediye kazandıklarına ikna ettikleri kişilerden bu durumla ilgili belgeleri imzalatırken senet de araya sokulabiliyor. Ayrıca şanslı olduğunuzu düşündüren çekilişlerle değerinin çok üstünde senetleri imzalatıp, olmayan mağazaların açılış kampanyası gibi tanıtımlarla da insanlar kandırılabiliyor.
İlamsız İcra Takibi Yolu İle Dolandırma
Bir şekilde kişisel bilgilerine eriştikleri kurbanlarına icra dairesinden ilamsız yani mahkeme kararı olmadan icra takibi başlatılıyor. Ardından posta yoluyla gelen tebligata bir hafta içerisinde itiraz etmeyen kurbanlar, dolandırıcıların borç hanesine yazdıkları miktarları ödemek zorunda kalıyorlar. Bu durumda borca itiraz edilerek resmi bir belge alınması durumunda dolandırıcılar itiraz davası açamıyorlar.
ATM Dolandırıcıları
Birçok farklı yöntemle insanların kart ve şifrelerine ulaşmaya çalışan dolandırıcıların bunu için uyguladıkları senaryolardan biri de kurbanların banka kartlarını ATM ye sıkıştırarak başlar. Daha sonra bankayı aradıklarını söyleyerek kendi ekipleri ile kurbanı konuşturan dolandırıcılar, kartın şifresini öğrendikten sonra kurbanlarını en yakın şubeye yönlendirirler. Şubeye gitmek için ATM den uzaklaşan insanların kart ve şifreleri ellerinde olan dolandırıcılar amaçlarına ulaşmış olurlar. Buna karşı da ATM de iken yabancıların yardımlarına şüphe ile yaklaşmak bir önlem olabilir, tabi ki en önemlisi kimseye şifremizi söylemememiz gerektiğini unutmamaktır.
Ev Kiralarken Dolandırılabilirsiniz
Beğendikleri bir evi kiralamaya çalışırken dolandırılan insanların sayısı da oldukça artmaya başlamıştır. Kendini emlakçı olarak tanıtan ya da kötü niyetli emlakçılar, sahte tapu göstererek depozito ve belli miktarda kira bedeli aldıkları kurbanlarına, gerçek ev sahibi ile karşılaşınca büyük bir hayal kırıklığı yaşatmaktadırlar. Özellikle kiralamaya çalıştığınız evin bulunduğu yerdeki komşu veya yöneticilerden gerçek sahibi hakkında bilgi almadan veya güvenilir bir emlakçı ile çalıştığınıza emin olmadan para vermemeye çalışmalıyız.
Telefonda Korkutarak Dolandırma
Çok fazla gündeme gelse de oldukça fazla insan telefondaki bazı yalanlara inanarak dolandırılmakta. Bu dolandırıcılar genelde terör örgütlerinin eline kurbanlarının telefon hattının geçtiğini söyleyip soruşturma ile korkutmaktalar. Bu yalana inanan kişilerin sahip oldukları paraları bir şekilde kendilerine ulaştırmalarını sağlayan bu dolandırıcılar, kendilerini genelde polis, MİT görevlisi veya savcı olarak tanıtmaktalar.
Facebook veya Whatsapp Dolandırıcılığı
Arkadaşınızın sahte hesabını oluşturan dolandırıcılar, arkadaşınızmış gibi bir süre sizinle konuşup şüphelenmenizi engelliyor. Ardından hediye çeki kazanma veya kontör isteme bahanesi ile bir numaraya mesaj atmanızı sağlayarak kendi hesaplarına para aktarabiliyorlar. Whatsapp ta kullandıkları yöntem ise Whatsapp üyeliğinizi uzatmak için yönlendirdikleri siteden kredi kartı bilgilerinizi elde etmeye dayanıyor. Siz “whatsapp.com” adlı siteye gittiğinizi zannederek kredi kartı bilgilerinizi girerken aslında dolandırıcılara kart bilgilerinizi bildiriyor olabilirsiniz.
Yöntemler değişse de aslında hepsinde ortak olan şey bizim görmediğimiz bir takım senaryolara inanmamıza dayanıyor. Özellikle para istenen durumlarda şüphe ile yaklaşmak, dolandırıcıların maskelerini ortaya çıkarmak için bize zaman kazandırabilir. Bunun yanında kişisel verilerimiz veya şifrelerimizin hiçbir zaman telefonda istenmeyeceğini de aklımızdan çıkarmamalıyız. Özellikle kamu görevlileri veya devlet sizden para istemez.
Kaynak: www.mebilgi.com– Yazıya aktif link verilmeden, kaynak alınamaz!