Çocuklarda Tablet Kullanımına Dikkat

Çocuklarda Tablet ve Telefon Kullanımı

Çocuklu aileler için bazen çocukların sessiz kalmasını sağlamak, bazen işlerimizi halletmek, bazen de onlara yemek yedirebilmek için kullandığımız harika cihazlar. İstisnalar olsa da maalesef çocukları oyalama konusunda yardımcı oluyorlar. Diğer zamanlarda ise çocuklara zararlı olduğunu düşünüp, kısıtlamaya çalışıyoruz ama başarı oranı oldukça düşük.

Sanki çok uzun yıllardır kullanılıyormuş gibi düşünsek te tablet ve akıllı telefonlar son beş altı yıldır hayatımızda. Yani çocuklara olan zararları konusunda her şeyden emin olabilmek için çok uzun bir süre değil. Ancak uzmanlar, özellikle 3 yaşın altındaki çocukların beyin gelişimine olumsuz etkileri olabileceğine inanıyorlar.

Özellikle bazı video oyunlarının çocuklarda şiddet eğilimine yol açabileceği korkulan konular arasında yer alıyor. Bu cihazlar yokken aynı endişeler televizyon için de duyulmuştu ancak tabletlerin aynı zamanda televizyon olarak veya video izleme aracı olarak da kullanıldığı unutulmamalıdır. Ayrıca televizyon izlemek, dokunmatik ekranlarda oynamaktan çok daha pasif bir etkinlikti.

Çocuklarda Tablet Kullanımına Dikkat

Tabletlerin ve Akıllı Telefonların Kötü Etkileri

Çocukların ilk yaşlarında, beyin gelişimi oldukça hızlı olmaktadır. Öğrenme seviyesinin en fazla olduğu bu yaşlarda insanlarla iletişim kurmaları oldukça önemlidir. Etrafları ile iletişime geçmek yerine dokunmatik ekranda kapalı kalmak, olumsuz etki oluşturacaktır.

Özellikle çocukların ilk iki yaşlarında dil gelişimi, sosyal ve duygusal gelişim için diğer insanlarla etkileşimleri önem kazanır. Bu durumdaki aksaklıklar anlama yetenekleri, empati kurma, kendilerini tanıma ve diğer insanlarla bağlantı kurmalarını olumsuz etkileyebilir.

Bir diğer sorun da aktif ve haraketli olmaları gereken küçük yaşlarda çocukların tabletler yüzünden saatlerce oturarak vakit geçirmeleridir. Ayrıca küçük yaşlarda cisimlere dokunarak üç boyutlu öğrenmek önemlidir.

Doktorlar, ekrana aşırı maruz kalmanın, dikkat açıklığı ve yoğunlaşmanın yanı sıra iştah kontrolü üzerinde bir etkisi olduğunu düşünüyorlar. Tabletler ve akıllı telefonların diğer etkinliklerden uzaklaşmaya yol açtığı da ortada. Çocukların belli yaşlardan sonra açık havada oynamak, okumak, hobilerle ilgilenmek veya hayal gücünü serbestçe kullanmak için gereken zamanlarını tabletlerin çaldığı düşünülebilir.

Yapılan bazı araştırmalar, ekranların karşısında uzun zaman geçirip, karşılıklı iletişimleri zayıf olan çocuklarda, sosyal becerilerinden olumsuz etkilendiği ve diğer insanların duygularını anlamamıza engel olduğu ortaya çıkmıştır. Sosyal ve duygusal zekâ hayatta başarı için kritik öneme sahiptir.

Göz hastalıkları konusunda da akıllı telefon ve tablet kullanımının etkili olduğu söylenebilir. Doktorların görüşü, bu cihazları kullanan küçük çocukların, sokakta oynayan çocuklara göre miyop olma ihtimalleri yüksek. Yetişkinler de bile ekranlı araçlara uzun süre bakmak rahatsızlık yaratırken, küçük çocukların farklı hastalıklarla karşılaşması oldukça yüksek bir ihtimaldir.  Gözlerde kuruluk, yanma, batma şikayetleri ve göz kızarıklıkları ile bir takım alerji riskleri çocukları beklemektedir.

Tüm bunların yanında, uzun süreler elde tutulan telefon ve tabletlerin gelişim çağında olan çocuklarda eklem rahatsızlıkları meydana getirme ihtimali de her zaman vardır.

Tabletlerin ve Akıllı Telefonların İyi Etkileri

Tabletlerin sayılan zararların yanında olumlu olarak nitelendirmek pek mümkün gözükmese de dozu ayarlanabilirse, çocuklarda teknolojik yetenekleri geliştirdiği söylenebilir. Çocukların birçok konuyu erken keşfetmesini sağladığı açıktır.

Tabletleri ve telefonları kullanan Çocuklar için Yönergeler

Zararlı etkileri en aza indirmek ve faydaları en üst düzeye çıkarmak için, çocuğunuzun etkileşimli ekran cihazlarını kullanırken bazı yönergeler belirlenebilir.

Küçük çocukların tamamen ebeveynler ile birlikte bu cihazları kullanması en doğrusudur. Ekranda yer alan oyun veya videolar hakkında çocuğunuzla aynı zamanda konuşarak, bu durumu bir kitap okuma şekline dönüştürebiliriz. Bir diyalog yaratarak, önemli kavramları tartışın, fikir alışverişinde bulunun ve çocuğunuzun öğrenmesini gerçek yaşamla ilişkilendirin.

Tabi kullanım esnasında İnternet için otomatik ebeveyn kontrollerini açık tutmak gerekmektedir. Kısıtlamayı fark eden çocukla çevrim içi olarak yaptığı faaliyetler konusunda konuşma için de fırsat doğuracaktır.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer hususta dışarıda yürürken çocuğunuzun tablet veya telefonlarla dolaşmasına asla izin vermemektir. Ekranları susturucu veya emzik gibi kullanmayın. Ekran süresinin çok uzun olması, aktif olarak diğer çocuklarla oynamak veya okumak gibi diğer etkinlikler için daha az zaman anlamına gelir. Mutlaka dengeli süre dağılımına dikkat edilmelidir.

Çocuğunuz sizin davranışlarınıza göre şekil alırlar. Telefon veya tabletinizi çok fazla kullandığınızı gören çocuklar, muhtemelen aynı şeyi yapacaklardır. Ayrıca, çocuğunuz için telefonunuzdan daha fazla zaman harcayarak veya onunla konuşarak öncelik verdiğini göstermeniz de oldukça önemlidir.

Kaynak: www.mebilgi.com aktif link verilmeden kaynak alınamaz

You May Also Like

2 Comments

  1. Her ne kadar çocukların bu tür cihazlarla çok zaman geçirmelerine karşı olsam da sizinde belirttiğiniz gibi ebeveyn kontrolünde çocukların hayal gücünün artacağı ve eğitim hayatındaki başarısına bunun etkisi olacağını düşünüyorum.

  2. Tablet kullanan çocuklar henüz tam olarak büyümedikleri için etkilerini tam olarak fark etmiyoruz. Tablet ve akıllı telefonların manyetik dalgalar yayarak da olumsuz etkiler vermesi söz konusu olabilir.

Comments are closed.