Günümüzde polislik mesleği ile alakalı birçok soru gelmektedir. Özellikle de Emniyet Teşkilatının en dikkat çeken birimleri başında gelen Çevik Kuvvet Polisi olmak isteyenlerin merak ettiği soruların cevaplarını sizlere buradan açıklamak istiyoruz. Yapmanız gerekenler ve çevik kuvvet olmak için ne gibi özellikleri taşımanız gerekmektedir? Bu soruların cevaplarını sizlere bu makalemizde açıklamak istiyoruz.
Çevik Kuvvet Nasıl Olunur?
Çevik kuvvet polisi olmak isteyenlerin öncelikli olarak PMYO veya POMEM olarak adlandırılan polis okullarını kazanmaları gerekmektedir. PMYO’na liseden sonra başvurulmakta. POMEM’e giriş yapmak isteyenlerin, en az 4 yıllık eğitim veren üniversitelerden mezun olmaları gerekmekte.
PMYO’dan polis olmak isteyenlerin üniversite giriş sınavından en az 260 Puan alarak polislik mesleğine başvuruda bulunması gerekmektedir. POMEM olarak başvuruda bulunacak olan kişilerin ise mesleğe girmek için KPSS’den en az 60 alarak başvuru yapma şartı bulunmaktadır. Ancak bu puanların taban puan olduğunu ve bu puanı aldığınız zaman polis olma şansınızın olduğunu o dönem içerisinde gireceğiniz sözlü mülakatta belirleyecektir. Özellikle Emniyet Teşkilatının son yıllarda polis alımı olarak POMEM başvurularına ağırlık vermekte. PMYO’ların 2020 yılına kadar kademeli olarak kapanacağı açıklaması önemli bir durum. Bundan sonra polis olmak isteyenler en az üniversite mezunu olarak bu mesleğe girebilecekler.
Polis okuluna giriş yaptıktan sonra sizlere bekleyen eğitim hayatını başarılı bir şekilde bitiren öğrenciler yılsonunda yapılacak olan atama döneminde atanacakları illeri belirledikten sonra Çevik Kuvvet olmanın yolunda ilk adımı atmış olacaklardır. Mesleğe girişte atandığınız ilde intibak eğitimi denilen dönem içerisinde sizlerin hangi birim ve hangi branşa düşeceği netlik kazanacaktır. Bu yüzden de eğer polis olarak atandığınız ilde Çevik Kuvvet olarak mesleğe başlamak istiyorsanız bunu belirtmeniz durumunda sizleri büyük bir ihtimal Çevik Kuvvet polisi olarak mesleğe alacaklardır. Ancak burada en şu detayı özellikle belirtmek istiyoruz.
Çevik Kuvvet polisinin asli görevinin toplumsal olaylar olmasından dolayı Çevik Kuvvet olmak isteyen arkadaşların özellikle büyük illeri tercih etmeleri Çevik Kuvvet olmalarını daha kolaylaştıracaktır. İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirleri tercih ettiğiniz zaman mesleğe Çevik Kuvvet polisi olarak başlama şansınız daha yüksek olacaktır. Ancak küçük illere gittiğiniz zaman Çevik Kuvvet ihtiyacının fazla olmaması sizlerin Çevik Kuvvet olma yolunda hayallerinizin suya düşmesine neden olabilir.
Çevik Kuvvet Polisi Ne Kadar Maaş Alır?
Emniyet teşkilatının belir bir maaş skalası bulunmasına karşılık Çevik Kuvvet polisinin diğer polislere göre biraz daha yüksek maaş aldığını belirtmek istiyoruz. Mesleğe yeni başlayan bir polis memurunun alacağı maaşın ortalama olarak 4 Bin TL olduğunu düşündüğümüz zaman Çevik Kuvvetin alacağı rakam 100 ile 150 TL arasında daha fazla olmaktadır. Branş içerisinde ekstra ücreti bulunan Çevik Kuvvet polisinin alacağı rakam ortalama olarak 4 Bin 200 TL civarında bir rakama denk gelmektedir. Bu mesleğe yeni başlayan bir memurun alacağı maaştır.