Bronşit Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Bronşit

Akciğerde bulunan küçük hava keseciklerinin enfeksiyon kapmasına bronşit denir. Bronşitin görülme sıklığı yaşa ve mevsime göre değişiklik gösterir. Akut bronşit kış ve ilkbahar aylarında yoğun olarak yaşanır. Bronşitin 2 yaşın altındaki çocuklarda daha çok sık görüldüğü bilinmektedir. Viral patojenlerin yol açtığı hastalığa % 50 oranında RSV virüsü neden olur.

Bronşitin Belirtileri Nelerdir?

Bronşitin belirtisi yüksek ateş, iştahsızlık, hava keseciklerinin dolması, solunum güçlüğü, soluk alıp vermede artış, ani gelişen öksürükler, hırıltılı nefes alıp verme vb şeklinde görülür.

Bronşitte Tanı Nasıl Konur?

Diğer mevsim hastalıkları ile benzerlikleri nedeniyle uzman doktorun muayenesi ve teşhisini gerektiren bir hastalıktır. Bronşitin tanısının konulması için öncelikle klinik bulgular değerlendirilir. Bronşit atağı öncesinde viral enfeksiyon bulguları incelenir. Ailede astımlı birisi olup olmadığı sorulur. Bronşiti ve astımı destekleyen belirtiler incelenir. Bronşitin tanısından sonra hastalığın şiddetini belirlemek için klinik derecelendirme uygulaması yapılır. Bu işlem için hastanın solunum sayısı, hışırtılı solunum sesi, iştahsızlık durumu, bilinç bozukluğu gibi durumlar değerlendirilir. Bronşit değerlendirme tablosuna göre 1 -3 puan arası ölçülen hastalıklar hafif, 4-8 puan arası ölçülen hastalıklar orta şiddetli, 9 puan ve üstü hastalıklar ağır bronşit olarak tanımlanır. Ağır bronşit olanlarda KOAH olguları görülür.

Bronşit Tedavisi

Bronşitte tedavi, hastaya destekleyici bakım uygulanarak hastalığın semptomlarının azaltılması şeklindedir. Hastanın oksijen yüzdesi normale dönmesi ve solunum sıkıntısını gidermek ve bronşları genişletmek için bronkadilatatör tedavisi uygulanır. Bu tedaviye cevap vermeyen hastalara ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisi düzenli aralıklarla değerlendirilir. İlaç tedavisi uzman doktor tarafından planlanır ve takip edilir.

Bronşite Neler İyi Gelir?

Bronşitin tedavisi için medikal tedaviye ek olarak evde bronşit semptomlarını kontrol altına alan rahatlatıcı uygulamalar yapılır. Balgam problemi için tuzlu su gargarası yapın. Ortamın kuru ve nemsiz olması solunum sıkıntısını arttırır. Bu yüzden odayı nemlendirip çok sık havalandırmak gerekecektir.  Ödemi kontrol altına almak, mukus salınımını azaltmak için günde en az 2 litre su tüketmek gerekir.

Lütfen Dikkat:
Mebilgi Genel Sağlık Bilgileri (Mebilgi.com’da genel bilgi amaçlı olarak verilen sağlık kategorisi yazıları, tanı, tedavi yerine geçmez. Hekim bilgileri, önerileri esastır.
https://www.mebilgi.com/category/genel-saglik-bilgileri/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir