Bahar Alerjisi Nedir? Nasıl Önlenir?

Bahar Alerjisi Nedir?

“Tüm çiçekleri koparabilirsiniz ama baharın gelmesine engel olamazsınız” demiş Pablo Neruda. Tıpkı baharın gelmesine engel olamadığımız gibi baharla birlikte bitki, ağaç ve çiçeklerden yayılan polenlere de engel olamayız. Alerjik yapıya sahip olan insanların bu polenlere maruz kalması sonucu, vücutları bazı salgılar oluşturur. Bu salgılar da göz ve burun zarlarında bulunan kılcal damarların genişleyerek dokuların şişmesine yol açar.

Bahar Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Baharda polenlere maruz kalan duyarlı (hassas), atopik kişilerde alerjenlerle temas sonucu burun akıntısı, göz, damak, geniz ve burunda kaşıntı, burun tıkanıklığı ve hapşırma gibi etkiler ortaya çıkabilir. Özellikle yüzün farklı bölgelerinde doluluk hissi, sinüs ağrısı, gözaltlarında şişme, morluk ve koku ile tat duyularında azalma gibi etkiler de ortaya çıkabilir.

“Saman Nezlesi” olarak da adlandırılan, tıpta da “alerjik nezle” olarak bilinen bu hastalığın basit nezleden farkı, ateş olmamasıdır. Alerjik nezle alerjenle temas süresi boyunca devam etmektedir.

bahar alerjisi nedir

Bahar Alerjisi Genetik mi?

Çoğu zaman genetik bir rahatsızlık olarak da tanımlanan bahar alerjisinin, anne babasında alerjik reaksiyon bulunan çocuklarda oluşma riski yüzde 50’ye kadar yükselebilir. Genellikle 20-40 yaş grubunda görülen alerjik reaksiyon, son yıllarda bağışıklık sistemini zayıflatan türlü sebeplerden dolayı artık 10 yaşındaki çocuklarda bile görülmektedir. Buna sebep olarak hava kirliliği, endüstriyel maddeler, ozon tabakasının delinmesi gibi çevresel şartlar ile yaşam koşullarının olumsuz yönde değişmesini sayabiliriz.

Bahar alerjisi yorgunluk yapar ve okul başarısını etkiler!

Bahar alerjisi yaşayan kişilerin özellikle burun tıkanıklığı yaşaması, günlük yaşantıları yanı sıra uyku kalitelerini de bozar. Bu dönemde uykusunu iyi alamayan kişiler ve öğrencilerin gün boyu kendilerini yorgun ve halsiz hissetmeleri kaçınılmazdır. Bu durum da öğrencilerin okul başarısını, çalışanların da iş verimini düşürür.

bahar alerjisi nedir

Bahar Alerjisine Nasıl Önlem Alınır?

Polen duyarlılığı bulunan bahar alerjisine sahip kişilerin, bu rahatsızlıktan tamamen kurtulması pek mümkün değildir.  Ancak bazı önlemler alarak, kendimizi bu alerjenlerden uzak tutabilir ve alerjinin sebep olduğu rahatsızlıkları, hafif şekliyle atlatabiliriz. Bunun için;

-Polenlerin çok fazla uçuştuğu dönemlerde, daha çok kapalı ortamlarda bulunmalıyız. Özellikle sabah saatlerinde açık havaya çıkmamamız mümkün olursa polenlerin etkilerinde korunmamız daha kolay olur.

-Bahar aylarında havada bulunan alerjenleri evlerimize sokmamalı ve ortam havasını temizlemek için bu mevsimlerde bir hava temizleyici kullanmaya özen göstermeliyiz.

-Bahar aylarında açık havaya çıkmadan önce saçlarımızın kuru olduğundan emin olmalıyız. Çünkü Islak saçlar polenleri toplayan bir etkiye sahiptir.

– Yaşam alanlarında haftada en az iki kez toz çıkarmayan süpürgelerle polenleri temizlemeliyiz. Özellikle halılarda ve raflarda biriken polen, küf ve tozları ortamdan uzaklaştırmalıyız. Ev temizliği esnasında toz maskesi kullanmayı sadece baharda değil sürekli hale getirmeliyiz. Mobilya ve rafların tozlarını alırken nemli ve temiz bir bezler kullanmalı ve toz yayılımına izin vermemeliyiz.

-Kullanılan klimaların polen filtreli olmasına dikkat etmeliyiz. Dışarıda olduğumuz sürece saçlarımız ve kıyafetlerimizde polen birikebileceği için eve girince kıyafetleri değiştirmeli ve mutlaka duş almalıyız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir